Indonézan ušiel islamistickým únoscom, našli ho v rybárskej sieti

NETKY.SK • 17 August 2016, 09:37 • 2 min
Indonézan ušiel islamistickým únoscom, našli ho v rybárskej sieti

MANILA - Indonézsky námorník ušiel na juhu Filipín svojim únoscom z ozbrojenej islamistickej skupiny Džamáa abú Sajjáf, ktorí sa mu vyhrážali odrezaním hlavy. Informovali o tom dnes indonézske orgány.

slovakia

left justify in out

Hovorca armády major Filemon Tan podľa agentúry AP povedal, že 28-ročného Muhammada Sayfana našli dnes skoro ráno obyvatelia uviaznutého v rybárskych sieťach natiahnutých v mori na pobreží juhofilipínskeho vulkanického ostrova Jolo.

 

Sayfan je jedným zo siedmich členov posádky vlečného člnu Charles, ktorý bol unesený v blízkosti filipínskych vôd 23. júna.

 

Džamáa abú Sajjáf patrí medzi najnásilnejšie moslimské separatistické skupiny na prevažne rímskokatolíckych Filipínach. Tento rok uniesla už 24 Indonézanov. V súčasnosti zadržiava ako rukojemníkov 16 cudzincov, medzi ktorými je deväť Indonézanov. Desať rukojemníkov prepustila po zaplatení vysokého výkupného.

 

Indonézia, Malajzia a Filipíny sa v máji dohodli na koordinovanom hliadkovaní na mori, aby zabránili únosom v rušných námorných koridoroch.

 

Filipíny oznámili, že posilnili vojenskú ofenzívu voči militantom, ktorí tento rok odrezali hlavy dvom Kanaďanom, zadržiavaným od septembra.

 

Hovorca armády povedal, že okrem Indonézanov zadržiava Džamáa abú Sajjáf piatich Malajzijčanov, po jednom Nórovi a Holanďanovi a najmenej päť Filipíncov.

 

USA a Filipíny označili skupinu Džamáa abú Sajjáf, v ktorej radoch bojuje vyše 400 ozbrojených bojovníkov, za teroristickú organizáciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies