India počas jednej misie osadila družice na dve rozličné obežné dráhy Zeme

NETKY.SK • 26 September 2016, 12:32 • 2 min
India počas jednej misie osadila družice na dve rozličné obežné dráhy Zeme

NAÍ DILLÍ - India umiestnila dnes na dve obežné dráhy Zeme osem svojich družíc. Nosná raketa PSLV odštartovala z kozmodrómu Satiša Dhavana o 09.12 h miestneho času (05.42 h SELČ) a družice vypustila na orbity približne o dve hodiny a 15 minút neskôr.

slovakia

left justify in out

Išlo o jednu z najkomplikovanejších misií Indickej vesmírnej agentúry (ISRO) a pre raketu PSLV zároveň najdlhší let, informuje agentúra DPA.

 

Väčšina krajín umiestňuje družice iba na jednu obežnú dráhu. Dvojorbitový manéver bol dokončený nosnou raketou Vega z dielne Európskej vesmírnej agentúry (ESA), spresnil pre miestne médiá šéf ISRO Kiran Kumár.

 

"Ide o náročnú podvojnú misiu, ktorou sa India dostala do elitnej skupiny štátov schopných osadiť družice na dve rôzne obežné dráhy v rámci jedinej misie," zdôraznil Kumár.

 

"Naši vedci pokračujú v tvorbe dejín," napísal na sociálnej sieti Twitter indický premiér Naréndra Módí.

 

Zatiaľ čo družica meteorologickej spoločnosti SCATSAT bola umiestnená na 720-kilometrovú orbitu, dve ďalšie indické družice, tri alžírske, jedna kanadská a jedna americká boli inštalované na 670-kilometrovú obežnú dráhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies