Incident s medveďom v Jasnej neprežila Bieloruska (†31). Pri úteku spadla z výšky a zomrela

NETKY.SK • 16 Marec 2024, 11:24 • 2 min
Incident s medveďom v Jasnej neprežila Bieloruska (†31). Pri úteku spadla z výšky a zomrela

Predbežnou príčinou smrti u 31-ročnej Bielorusky, ktorú v piatok (15. 3.) v Nízkych Tatrách naháňal medveď, je zlyhanie centrálneho nervového systému. Žena mala pri úteku spadnúť z výšky a privodiť si tým devastačné poranenie hlavy.

slovakia

left justify in out

K tragickej udalosti došlo počas vychádzky po turistickej trase z obce Lazisko v okrese Liptovský Mikuláš smerom na vrch Sina v Nízkych Tatrách. Po strete s medveďom sa dvaja ľudia rozdelili, utekajúc od seba.

Podľa informácií od horských záchranárov našli telo ženy pod skalným prahom v strmom teréne. Medveď sa nachádzal v blízkosti.Našťastie sa ho podarilo za pomoci služobného psa, kriku a varovného výstrelu príslušníka polície zahnať, priblížili.

Druhého z dvojice, muža, našli vystrašeného, ale bez zranení. Telo ženy po nevyhnutných úkonoch pomocou spustov vyslobodili z exponovaného terénu, pozemne transportovali na Lúčky a odovzdali polícii.

V súvislosti s udalosťou začala polícia trestné stíhanie za prečin usmrtenia. „Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ podotkla žilinská krajská policajná hovorkyňa Šefčíková.

Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa už skôr ubezpečil, že ak sa potvrdí priamy útok medveďa, nič sa nebude ututlávať. Dodal, že súčinný je Zásahový tím pre medveďa hnedého aj predstavitelia krízového štábu envirorezortu. Orgánom činným v trestnom konaní poskytuje envirorezort plnú súčinnosť.

Slovenské ministerstvo životného prostredia pripomenulo, že spoločne s Rumunskom predloží na najbližšie rokovanie Rady ministrov životného prostredia Európskej únie návrh na preklasifikovanie medveďa do nižšej kategórie, ktorý umožní efektívny a aktívny zásah do populácie medveďa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies