Na ochranu pred delta variantom je zaočkovaných ešte príliš málo Slovákov

NETKY.SK • 30 Júl 2021, 09:20 • 2 min
Na ochranu pred delta variantom je zaočkovaných ešte príliš málo Slovákov

BRATISLAVA - Zdravotnícky analytik a bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky pri Ministerstve zdravotníctva SR, Martin Smatana, by súhlasil s povinným očkovaním proti koronavírusu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako však podotkol v rozhovore pre portál vZdravotnictve.sk, ešte sme nevyčerpali všetky možnosti dobrovoľného očkovania. Štát má podľa neho ešte veľký priestor na to, aby sa zaočkovanosť navýšila prirodzene.

„Hovorím o očkovacej kampani, len nedávno sme spustili očkovanie u všeobecných lekárov, iba teraz sa vo veľkom spúšťa očkovanie vo fabrikách," povedal Martin Smatana.

 

img

 

Na druhej strane však podľa neho nemáme veľa času vzhľadom na prichádzajúcu tretiu vlnu pandémie, maximálne tak dva týždne.

 

Mohlo by vás zaujímať: Na Slovensku už vypukla tretia vlna pandémie!

 

REPORTÁŽ: Vláda sa nepripravuje na tretiu vlnu pandémie, tvrdí opozičný Hlas-SD

 

Potom by zvažoval povinné očkovanie pre zamestnancov zdravotných a sociálnych služieb a rizikové skupiny obyvateľstva, teda nad 70 rokov. 

 

„Treba však podotknúť, že sa zdravotníci už teraz povinne očkujú proti hepatitíde B a deti na 10 rôznych ochorení," zdôraznil.

 

Na delta variant to zatiaľ nestačí 
Národná očkovacia stratégia hovorí o zaočkovanosti na 60 %, pri delta variante je však potrebných minimálne 80 %. „Ak by sme očkovali aktuálnym tempom, trvá nám zaočkovanie na 60 % prvou dávkou do januára. Do konca marca by sme dosiahli 80 %," uviedol zdravotnícky analytik.

 

img

 

Očkovanie detí nemožno podceniť

Na otázku, či by sa mali na Slovensku očkovať aj deti do 12 rokov odpovedal, že sa ráta každý jeden. "Je pravda, že deti zvyčajne nekončia v nemocnici a nezomierajú na COVID, ale keď sa vrátia do škôl a nakazia sa tam, nakazia potom aj príbuzných doma. Je to teda médium, ktoré je tiež kľúčové očkovať alebo inak chrániť," dodal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies