Čína vyzvala Irán na úprimnosť pred zverejnením správy MAAE

NETKY.SK • 9 November 2011, 04:10 • 2 min
Čína vyzvala Irán na úprimnosť pred zverejnením správy MAAE

Čína vyzvala Irán na úprimnosť pred zverejnením správy MAAE

slovakia

left justify in out

img

Čína vyzvala dnes Irán, aby v súvislosti so svojim jadrovým programom zaujal "flexibilný a úprimný" postoj. Peking však súčasne deklaroval rozhodný odpor voči akémukoľvek použitiu sily voči Teheránu. 
Vyjadrenie čínskeho ministerstva zahraničných vecí zaznelo deň pred zverejnením kľúčovej správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorá má podľa očakávaní odhaliť nové podrobnosti o vojenskej stránke iránskeho jadrového programu. 
Podľa informácií denníka Daily Telegraph správa údajne deklaruje, že Irán má už k dispozícii know-how a materiál potrebný na výrobu prvej atómovej zbrane. Mal ich údajne získať v 90. rokoch prostredníctvom jadrového experta z jednej z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, a to zrejme bez vedomia Moskvy.
Správa by tiež mala informovať o tom, ako Irán zvyšuje svoje kapacity v oblasti obohacovania uránu na úroveň použiteľnú do jadrových zbraní. Údajne sa tak deje v utajenom podzemnom komplexe neďaleko mesta Kóm. MAAE má tiež údajne informácie o iránskych experimentoch v oblasti vývoja detonátorov a neutrónovej fyziky, využiteľných výlučne vo vojenskej sfére.  
Existujú obavy, že by Izrael mohol využiť závery správy MAAE na prípadný preventívny vojenský útok voči Iránu. Rusko varovalo, že by to bola obrovská chyba s nepredvídateľnými následkami. 
Moskva a Peking odmietajú aj možnosť uvalenia nových tvrdších sankcii voči Iránu a vyzývajú na ďalšie rokovania. Islamská republika trvá na tom, že jej program je zameraný výlučne na výrobu elektrickej energie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies