Čína vyviezla v júli tovary za 175,1 miliardy USD

NETKY.SK • 10 August 2011, 11:16 • 2 min
Čína vyviezla v júli tovary za 175,1 miliardy USD

Čína vyviezla v júli tovary za 175,1 miliardy USD

slovakia

left justify in out

img

Čínske firmy vyviezli v júli tovary za rekordných 175,1 miliardy USD (122,73 miliardy eur) a do krajiny sa ich doviezlo za 143,6 miliardy USD. Prebytok Číny v zahranično-obchodnej výmene dosiahol 31,5 miliardy USD. Výsledok bol najlepším za posledných 30 mesiacov.
      Čínsky vývoz vzrástol v júli medziročne o 20,4 % a dovoz o 22,9 %.
      Čínska zahranično-obchodná bilancia bola v prvom štvrťroku pasívna, ale v druhom kvartáli sa radikálne zmenila. Experti predpokladajú, že prebytok čínskej obchodnej bilancie v tomto roku bude 160 až 200 miliárd USD.
      Minulý mesiac dosiahol prebytok Číny so Spojenými štátmi 20,9 miliardy USD a bol o 7 % vyšší než v rovnakom mesiaci vlani. Prebytok obchodu s EÚ medziročne stúpol o 28 % na 17,4 miliardy USD.
      Júlové výsledky podľa analytikov zrejme prinútia hlavných čínskych obchodných partnerov, aby od Pekingu žiadali uvoľnenie kontroly výmenného kurzu národnej meny.
      Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) dosiahol v druhom štvrťroku tohto roka medziročný prírastok 9,5 %. Tempo rastu priemyselnej výroby sa však znižuje v dôsledku vládnych opatrení zameraných na boj s infláciou a poklesom zahraničného dopytu. Firmy sa ťažšie dostávajú k bankovým úverom. Banka HSBC vo svojom prehľade uviedla, že priemyselná výroba v júli medzimesačne klesla po prvý raz v tomto roku.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies