Imrecze: Kontrolné výkazy zmenili správanie podnikateľov aj podvodníkov

NETKY.SK • 8 Október 2014, 15:28 • 2 min
Imrecze: Kontrolné výkazy zmenili správanie podnikateľov aj podvodníkov

BRATISLAVA - Finančná správa (FS) SR zaznamenala rapídny pokles nadmerných odpočtov DPH, stúpol však počet transakcií medzi firmami, čo skomplikovalo odhaľovanie daňových podvodov.

slovakia

left justify in out

Správanie podnikateľov, ale aj podvodníkov sa takto od februára 2014, odkedy sa zaviedli kontrolné výkazy dane z pridanej hodnoty (KV DPH), zmenilo, skonštatoval to v utorok (7.10.) na stretnutí s novinármi prezident FS SR František Imrecze. Prvé kontroly na základe KV DPH boli otvorené v mesiacoch marec a apríl 2014, zatiaľ väčšina z nich nie je uzavretá.
     

"V daňových priznaniach sa dramaticky znížil priemerný nadmerný odpočet DPH, a teda sa znížila suma, o ktorú sa niektorí podnikatelia usilujú štát okradnúť, narastá však počet transakcií, a tiež počet subjektov v reťazci, a takto logicky počet rizikových transakcií neklesá," skonštatoval Imrecze.
     

Schémy kontraktov sú čoraz zložitejšie, a tým pádom sú aj zložitejšie pre odhalenie podvodov. Daňové kontroly vo firmách sa takto neskracujú, naďalej trvajú v priemere 6 až 8 mesiacov. Predlžujú sa, ak firmy obchodujú so zahraničnými partnermi, teda ak do obchodného reťazca vstúpil nejaký medzinárodný subjekt. V takom prípade FS kontrolu preruší a čaká na vyjadrenie zo zahraničia. Takých prípadov je až 90 %. Dôvodom je, ako vysvetlil prezident FS, že môže ísť o zmiznutých obchodníkov, čo tamojšie daňové správy musia preveriť v rámci svojich konaní. Predpokladá sa preto, že z prebiehajúcich kontrol vyvolaných na základe kontrolných výkazov DPH, bude v priemere okolo 90 % s pozitívnym nálezom. "Masívnejší objem uzavretia kontrol na základe KV DPH nás čaká v najbližšom období," avizoval Imrecze.
     

Pokiaľ ide o podnikateľov, títo si od zavedenia KV DPH deklarujú menší objem nadmerných odpočtov DPH. To znamená, že na trhu objem nadmerných odpočtov DPH celkovo klesol. "Oproti minulému roku sa však významne zvýšil výber DPH, a tým pádom sa aj zlepšila dobrovoľná daňová disciplína," zhodnotil Imrecze. Zavedené opatrenia teda podľa neho svoj účel splnili.
     

"Kontrolná činnosť je najdrahší spôsob, akým sa má zabezpečiť zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu. Príjmy preto chceme zvýšiť zlepšením disciplíny podnikateľov," skonštatoval, k čomu podľa neho kontrolný výkaz DPH významne prispel. Avizoval, že daniari začnú uplatňovať vo väčšej miere miestne zisťovanie.
     

"Subjektom s rizikovými transakciami chceme vyslať signál, že ich pozorujeme. Výsledkom bude rýchlejšia daňová kontrola alebo dobrovoľné splnenie daňovej povinnosti," avizoval.
     

FS plánuje tiež internými predpismi, ktoré sú záväzné pre všetky daňové úrady, zaviesť čiastkový protokol v prípadoch, ak je voči jednému platiteľovi DPH v rámci jednej kontroly otvorených viac zdaňovacích období a v niektorom z nich nie sú pochybnosti, že má nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies