Hurikán Sandy si vynútil zrušenie tisícov letov, postihlo to Európu aj Áziu

NETKY.SK • 29 Október 2012, 09:17 • 2 min
Hurikán Sandy si vynútil zrušenie tisícov letov, postihlo to Európu aj Áziu

Hurikán Sandy si vynútil zrušenie tisícov letov, postihlo to Európu aj Áziu - Svet Hurikán Sandy si dnes vynútil zrušenie tisícov letov na severovýchode Spojených štátov a prekazil cestovné plány ľuďom po celej planéte, pričom pasažieri uviazli na letiská

slovakia

left justify in out

img

Hurikán Sandy si dnes vynútil zrušenie tisícov letov na severovýchode Spojených štátov a prekazil cestovné plány ľuďom po celej planéte, pričom pasažieri uviazli na letiskách od Hongkongu až po Európu. Hrozí, že obrovská búrka najmenej na dva dni takmer úplne zastaví leteckú dopravu v USA, domáce aj medzinárodné lety.
      Veľké aerolínie ako American Airlines, JetBlue a Delta plánovali zrušiť prílety a odlety na troch hlavných letiskách v New Yorku, ktorý predstavuje najrušnejší vzdušný priestor v krajine. Podľa služby FlightAware monitorujúcej americkú leteckú dopravu bolo v nedeľu a dnes zrušených takmer 7500 letov. Medzinárodné letisko vo Philadelphii a Medzinárodné letisko v Newarku, ktoré je centrom aerolínií United Airlines, zrušili každé vyše 1200 letov počas uvedených dvoch dní.
      K odkladom letov došlo po celých Spojených štátoch a postihli pasažierov vo veľkomestách od San Francisca až po Chicago; narušenie leteckej dopravy sa tak prenieslo aj do Európy a Ázie. Tamojšie letecké spoločnosti totiž zrušili alebo odložili lety do New Yorku a Washingtonu z miest, ktoré sú hlavnými cestovnými centrami vrátane Berlína, Paríža, Tokia a Hongkongu.
      Cestujúci musia dlho čakať na nový let. Podnikateľ z americkej Floridy, ktorý bol na obchodných veľtrhoch v Hongkongu a Číne, sa napríklad dozvedel, že jeho let na newyorské letisko J.K. Kennedyho bol zrušený. V Hongkongu tak uviazne takmer na týždeň, pretože najbližšia voľná letenka je až 4. novembra. 
      Sandy, dnes ráno hurikán prvej kategórie s rýchlosťou sprievodného vetra 120 kilometrov za hodinu, si vyžiadala v Karibiku 65 ľudských životov, potom sa začala pohybovať smerom k východnému pobrežnému pásmu USA. Podľa meteorológov sa Sandy nachádzala približne 685 kilometrov juhovýchodne od mesta New York a stred búrky sa priblíži k centrálnej časti atlantického pobrežia dnes neskoro večer. Sandy však narazí na zimnú búrku pohybujúcu sa zo západu a na prúd studeného vzduchu prichádzajúci z Arktídy. Odborníci tvrdia, že vznikne zriedkavá hybridná búrka a tá môže spôsobiť v USA skazu v pásme dlhom 1300 kilometrov, od východného pobrežia až po Veľké kanadské jazerá (na hraniciach USA a Kanady).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies