Huba: Eurofondy treba využívať efektívne

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 15:55 • 2 min
Huba: Eurofondy treba využívať efektívne

BRATISLAVA - Európske fondy, ktoré bude môcť Slovensko využívať v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia v rokoch 2014 až 2020 by sa mali využívať efektívne a malo by sa zabrániť ich tunelovaniu.

slovakia

left justify in out

Myslí si to nezávislý poslanec NR SR Mikuláš Huba. Ako agentúru SITA informovala Ľubica Trubíniová, poslanec predložil Ministerstvu životného prostredia SR návrhy na zefektívnenie využívania fondov.

 

Podľa Hubu je dôležitá predovšetkým efektívna kontrola využívania eurofondov, a to nielen po stránke účtovnej, ale aj vecnej. Fondy by sa teda mali využívať v plnom súlade s deklarovaným zámerom. Kontrolu využívania fondov by mali vykonávať experti z prostredia mimovládnych organizácii. Navrhuje tiež rozšíriť okruh prijímateľov fondov o subjekty verejnej správy, primárne mestá, obce, mestské regióny, právnické osoby a neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby. V oblasti energetickej efektívnosti žiada poslanec podporiť projekty malých vodných elektrární, ktoré nebudú vytvárať bariéry pre ryby a iné živočíchy. V oblasti vodnej politiky je poslanec proti komerčnému vývozu vody do zahraničia, pretože by sa tým podľa neho znížila možnosť prístupu ku kvalitnej pitnej vode a prehĺbil by sa pokles využiteľného množstva vôd čo by mohlo viesť k degradácii vodných a suchozemských ekosystémov. Prospešné pre Slovensko by podľa Hubu bolo vypracovať aktuálnu bilanciu potrieb vody pre zásobovanie obyvateľov Slovenska pitnou vodou, a to pre súčasný stav a pre perspektívny rozvoj obyvateľstva. Tiež podporuje vytvorenie bilancie využiteľných zdrojov vody a následnú prognózu zásobovania obyvateľov kvalitnou pitnou vodou. 

 

"Za veľmi dôležité považujem zabezpečiť, aby boli všetky operačné programy nastavené tak, že skutočne dosiahnu svoj cieľ," povedal Huba. "Tým je výšia kvalita života ľudí a životného prostredia na Slovensku," dodal s tým, že dúfa, že ministerstvo jeho pripomienky do operačného programu zapracuje. 

 

Operačný program Kvalita životného prostredia z dielne Ministerstva životného prostredia SR schválila vláda v apríli tohto roku. Na jeho základe bude Slovensko čerpať pomoc z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v období 2014 - 2020. Dokument deklaruje tri hlavné tematické ciele. Prvým je aktívna adaptácia na zmenu klímy. Druhým je ochrana životného prostredia a efektívnejšie využívanie prírodných zdrojov. Tretím je podpora prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo. Z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Kohézneho fondu by sme v priebehu rokov 2014 až 2020 mali čerpať prostriedky v hodnote 3 156 998 741 eur. Operačný program ešte musí posúdiť Európska komisia. Malo by sa tak stať na jeseň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies