Hrušovský: Na schôdzi NR SR očakáva veľký politický zápas

NETKY.SK • 3 September 2013, 12:12 • 2 min
Hrušovský: Na schôdzi NR SR očakáva veľký politický zápas

BRATISLAVA – Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský očakáva na septembrovej schôdzi parlamentu veľký politický zápas. Ako povedal dnes na tlačovej besede, NR SR totiž bude rokovať o zákonoch, ktoré vyvolajú aj vo vnútri opozície, ale aj v Smere nezhody. Ako príklad zákonov, ktoré vyvolali v Smere rozdielne názory, uviedol volebné kódexy.

slovakia

left justify in out

Hrušovský vyjadril počudovanie, akým spôsobom Smer-SD predkladá na rokovanie NR SR návrhy volebných zákonov. „Naposledy tak urobil Vladimír Mečiar,“ vyhlásil s tým, že vždy sa takáto zmena pripravovala po konzultáciách všetkých politických strán. Smer je však podľa neho stále opojený mocou a obchádza ostatné strany. Podľa neho pripravuje zmenu, ktorá môže vyhovovať len jemu. „Takéto zákony by mali byť predmetom politických diskusií,“ konštatoval. KDH má výhrady k tomu, aby do volebných komisií mohli navrhovať členov len strany, ktoré v posledných voľbách prekročili trojpercentnú hranicu. Kresťanskí demokrati majú problém aj so zákazom zverejňovania prieskumov verejnej mienky o preferenciách strán 21 dní pred voľbami. Volebné moratórium sa podľa Hrušovského ukázalo ako zbytočné a znovu ho chce Smer-SD zaviesť. KDH z dôvodu priblíženia občana k ústavnému činiteľovi bude navrhovať zvýšiť počet volebných obvodov na štyri. 

Politické strany budú môcť podľa návrhu ministerstva vnútra na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur, rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Zákon umožní prijímanie finančných darov stranou výlučne prevodom na účet strany. Zavádza evidenciu o daroch a darcoch na webovom sídle politickej strany, sprísňujú sa pravidlá pre prijímanie darov a ich evidenciu. 

Hrušovský pripomenul, že poslanci NR SR budú posudzovať v druhom čítaní návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupcie. „Mám pocit, že vládna strane pripravuje dôvody, prečo tento zákon neprijať. Neviem pochopiť dôvody Smeru, že zákon netreba prijímať, že treba komplexnejšie riešenie,“ uviedol. 

KDH chce po skončení septembrovej schôdze hľadať nové riešenie pre voľbu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Podľa Hrušovského kresťanskí demokrati vychádzajú z povolebnej ústnej dohody, že tento post patrí opozícii. Na základe toho došlo k dohode troch opozičných strán a navrhli kandidáta Maroša Žilinku. „Smer nám odkázal, že ho nezvolia. Smer odmietol aj verejnú voľbu,“ pripomenul s tým, že kandidát je pripravený kedykoľvek uchádzať sa o dôveru NR SR opäť. Kým však Smer-SD nezmení názor, návrh KDH nepodá. To, že NKÚ dlhodobo nemá zvoleného nového predsedu, je podľa Hrušovského vážny problém. „So súčasným stavom nie sme spokojní,“ dodal. V poradí už siedme voľby na šéfa NKÚ v aktuálnom volebnom období vypísal predseda parlamentu na 12. septembra. 

Podpredseda KDH Július Brocka kritizoval vládnu stranu za predložené zákony. Návrh novely zákona o nelegálnej práci je podľa neho veľký bič pre tých, ktorí zamestnávajú v zhoršených podmienkach, ktoré pripravil Smer. Návrh zákona o kolektívnom vyjednávaní je zas návod pre silných, ktorí dostávajú stimuly od vlády. Zákony nie sú podľa neho bojom proti nezamestnanosti. Séria sociálnych zákonov z dielne Smeru ako je napríklad novela zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, rodičovskom príspevku, o sociálnom poistení nie sú podľa Brocku reformou. „Siahnuť niekomu na dávku je nepopulárna vec, ktorá môže zatriasť preferenciami. Do hry preto vstúpil Robert Fico, ktorý nedovolí, aby sa verejné financie konsolidovali na sociálnej oblasti,“ povedal. Ak však príspevok pri narodení detí budú dostávať aj milionári, pôjde podľa Brocku o plytvanie verejných financií, pretože tí ho nepotrebujú. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies