Horúca Oscarová noc: Kto sa pýši zlatou soškou 91. ročníka?

NETKY.SK • 25 Február 2019, 05:23 • 2 min
Horúca Oscarová noc: Kto sa pýši zlatou soškou 91. ročníka?

LOS ANGELES - V americkom Los Angeles sa v noci na pondelok začal 91. ročník udeľovania filmových cien Oscar. Samotný galavečer odštartoval o 17.00 h miestneho času (02.00 h SEČ), pričom hviezdy svetového šoubiznisu začali prichádzať do komplexu Dolby Theatre po červenom koberci už dve a pol hodiny predtým. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Najviac - desať - nominácií získala historická komediálna dráma Favoritka a čiernobiela dráma Roma. Ďalšími viacnásobne nominovanými snímkami sú Zrodila sa hviezda a Vice, z ktorých každá zabojuje o osem zlatých sošiek. Sedem nominácií má akčný film Čierny panter.

 

Šesť nominácií má kriminálna dráma BlacKkKlansman, po päť nominácií majú životopisný film Bohemian Rhapsody a komediálna dráma Zelená kniha, po štyri nominácie majú biografický film Prvý človek a hudobný fantasy film Návrat Mary Poppinsovej.

 

Slávnostný večer sa vysielal naživo do viac než 225 krajín a teritórií sveta a vyhlásenie víťazov vo všetkých 24 kategóriách bolo odvysielané v priamom prenose.

 

Po prvý raz za uplynulých 30 rokov sa udeľovanie konalo bez moderátora. Pôvodne mal galavečer moderovať komik Kevin Hart, svoju účasť však zrušil po tom, ako vyplávali na povrch jeho niekdajšie poznámky ohľadom homosexuálov. Hart vyhlásil, že svojou prítomnosťou nechce odvádzať pozornosť od slávnostného podujatia.

 

Namiesto jedného moderátora sa na pódiu vystriedali desiatky osobností vrátane Michaela Keatona, Helen Mirrenovej, Pharrella Williamsa, Daniela Craiga, Jennifer Lopezovej, Garyho Oldmana, Charlize Theronovej a Samuela Jacksona.

 

Slávnostný večer sa začal vystúpením britskej rockovej skupiny Queen s hosťujúcim spevákom Adamom Lambertom. Hudobná dráma o živote zosnulého speváka tejto formácie Freddieho Mercuryho s názvom Bohemian Rhapsody bola nominovaná v piatich kategóriách vrátane kategórie najlepší film.

 

Najlepšia réžia

 

Oscara v kategórii réžia získal Alfonso Cuarón. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za režírovanie filmu Roma.

 

Snímka Roma získala zároveň Oscara v kategórii film v cudzom jazyku.

 

Cuarón, ktorý tiež vyhral v roku 2013 Oscara za Gravity, a jeho kamaráti Alejandro González Iñárritu, ktorý vyhral v roku 2014 za film Birdman a v roku 2015 za film The Revenant spolu s Guillermo del Torom, ktorý zasa ovládol červený koberec v roku 2017 s fimom The Shape of Water ovládli "filmové pole" za posledných niekoľko rokov.

 

Najlepšia herečka v hlavnej úlohe

 

Oscara v kategórii herečka v hlavnej úlohe získala v noci na pondelok Olivia Colmanová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Favoritka.

 

Tento historický dramatický a komediální film, ktorý vznikol v americko-britsko-írskej koprodukcii, režíroval grécky režisér Jorgos Lantimos.

 

Dej filmu sa odohráva v Anglicku na začiatku 18. storočia. Film sa zaoberá vzťahmi medzi dvoma sesternicami, ktoré súperia o to, ktorá z nich bude dvornou favoritkou kráľovnej Anny v podaní Britky Olivie Colmanovej.

 

Colmanová má na konte i dva Zlaté glóbusy a štyri ocenenia British Academy Film Awards (BAFTA).

 

45-ročná britská herečka bola prvou, ktorá vyznala svoj emocionálny prejav na stupňoch víťazov, spomínajúc na svoje dni, keď pracovala ako upratovačka, predtým, než sa stala herečkou.

 

Najlepší herec v hlavnej úlohe

 

Oscara v kategórii herec v hlavnej úlohe získal v noci na pondelok Rami Malek. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za stvárnenie úlohy zosnulého frontmana britskej rockovej skupiny Queen Freddieho Mercuryho vo filme Bohemian Rhapsody.

 

Tento britsko-americký biografický film režírovali Bryan Singer a Dexter Fletcher. Snímka sleduje začiatky skupiny, jej závratnú kariéru a celosvetový úspech. Príbeh filmu sa končí v roku 1985, keď skupina Queen vystúpila na charitatívnom koncerte Live Aid na londýnskom štadióne Wembley.

 

Pre Maleka (37), ktorý je egyptského pôvodu, je to prvý Oscar. Je držiteľom aj Zlatého glóbusu, ceny British Academy Film Awards (BAFTA) i ocenenia Primetime Emmy Award.

 

Lady Gaga získala Oscara za pieseň do filmu Zrodila sa hviezda

 

Oscara v kategórii pôvodná pieseň získala v noci na pondelok Lady Gaga. Pieseň Shallow pochádza z filmu Zrodila sa hviezda, v ktorom táto speváčka a skladateľka hrá hlavnú úlohu.

 

Spoluautormi hudby a textu tejto skladby sú Mark Ronson, Anthony Rossomando a Andrew Wyattdouble. Lady Gaga víťaznú pieseň zaspievala na slávnostnom odovzdávaní cien v duete s Bradleym Cooperom, ktorý vo filme hrá ďalšiu hlavnú úlohu a je zároveň režisérom tejto hudobnej romantickej drámy.

 

Cooper vo filme stvárňuje hviezdu country Jacka Mainea, ktorý objaví neznámu talentovanú speváčku Ally (Lady Gaga). Keď sa obaja vrhnú do vášnivého milostného vzťahu, Jack presvedčí Ally, aby vystupovala vo svetle reflektorov, čo ju katapultuje k sláve. Ide o novú verziu pôvodného filmu z roku 1937.

 

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal Mahershala Ali

 

Oscara v kategórii herec vo vedľajšej úlohe získal v noci na pondelok Mahershala Ali. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ho ocenila za stvárnenie úlohy vo filme Zelená kniha.

 

Túto americkú biografickú komediálnu drámu režíroval Peter Farrelly. Jej dej sa odohráva v roku 1962 a je inšpirovaný skutočným príbehom afroamerického jazzového klaviristu Dona Shirleyho, ktorého stvárňuje Mahershala Ali, a italoamerického vyhadzovača Tonyho Vallelongu, ktorého hrá Viggo Mortensen.

 

Film sa zameriava na ich turné po americkom regióne Deep South na juhu Spojených štátov. Vallelonga je Shirleyho osobným šoférom a telesným strážcom.

 

Pre Aliho (45), ktorý je tiež hudobníkom, je to už druhý Oscar. Na konte má tiež jeden Zlatý glóbus i jedno ocenenie British Academy Film Awards (BAFTA).

 

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala Regina Kingová

 

Oscara v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe získala v noci na pondelok Regina Kingová. Americká Akadémia filmových umení a vied (AMPAS) ju ocenila za stvárnenie úlohy vo filme If Beale Street Could Talk, informovala tlačová agentúra AFP.

 

Túto americkú romantickú drámu režíroval Barry Jenkins. Film rozpráva príbeh o mladej Afroameričanke, ktorá sa s podporou svojej rodiny usiluje očistiť meno svojho neprávom obvineného milenca a dokázať jeho nevinu ešte pred narodením ich dieťaťa. Kingová tu stvárnila matku hlavnej predstaviteľky.

 

Kingová (48) je okrem iných i držiteľkou jedného Zlatého glóbusu a troch cien Primetime Emmy Award.

 

 

Prehľad víťaziek a víťazov 91. ročníka udeľovania Oscarov:

Najlepší film: Zelená kniha - Jim Burke, Charles B. Wessler, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Rami Malek - Bohemian Rhapsody
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Mahershala Ali - Zelená kniha
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Olivia Colman - Favoritka
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Regina King - If Beale Street Could Talk
Réžia: Alfonso Cuarón - Roma
Adaptovaný scenár: BlacKkKlansman - Charlie Wachtel, David Rabinowitz, Kevin Willmott a Spike Lee
Pôvodný scenár: Zelená kniha - Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly
Najlepší cudzojazyčný film: Roma (Mexiko)
Najlepší dokumentárny film: Free Solo - Elizabeth Chai Vasarhelyi, Jimmy Chin, Evan Hayes, Shannon Dill
Animovaný film: Spider-Man: Paralelné svety - Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman, Phil Lord, Christopher Miller
Najlepšia pôvodná filmová pieseň: Shallow (Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando, Andrew Wyatt) - z filmu Zrodila sa hviezda
Najlepšia pôvodná filmová hudba: Čierny panter - Ludwig Göransson
Kamera: Alfonso Cuarón - Roma
Kostýmy: Ruth E. Carter - Čierny panter
Masky: Vice - Greg Cannom, Kate Biscoe, Patricia Dehaney
Strih: Bohemian Rhapsody - John Ottman
Výprava: Čierny panter - Hannah Beachler a Jay Hart
Strih zvuku: Bohemian Rhapsody - John Warhurst, Nina Hartstone
Mix zvuku: Bohemian Rhapsody - Paul Massey, Tim Cavagin, John Casali
Vizuálne efekty: Prvý človek - Paul Lambert, Ian Hunter, Tristan Myles, J.D. Schwalm
Najlepší krátky animovaný film: Bao - Domee Shi, Becky Neiman-Cobb
Najlepší hraný krátky film: Skin - Guy Nattiv, Jaime Ray Newman
Najlepší krátky dokumentárny film: Period. End of Sentence. - Rayka Zehtabchi, Melissa Berton




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies