Len 100 sekúnd nás delí od katastrofy. Hodiny posledného súdu sa bližía k polnoci

NETKY.SK • 30 Január 2021, 09:35 • 2 min
Len 100 sekúnd nás delí od katastrofy. Hodiny posledného súdu sa bližía k polnoci

BRATISLAVA - Hlavnou myšlienkou vytvorenia symbolických hodín posledného súdu bolo pôvodne varovať ľudstvo pred nebezpečím jadrovej vojny.

slovakia

left justify in out

Vedel si o tom, že na svete existujú hodiny, ktoré poukazujú na koniec sveta? Nejde o nejaké presné zariadenia, no o symbolické hodiny, ktoré odpočítavajú čas k možnej globálnej katastrofe, ktorá by mohla prísť po odbití dvanástej hodiny.  Tak blízko k polnoci ako sú dnes, neboli v ich histórii doposiaľ nikdy. O umiestnení ručičiek rozhoduje komisia, ktorá pozostáva z uznávaných fyzikov, ekológov, bezpečnostných analytikov a 15 držiteľov Nobelovej ceny.

 

Kým v roku 1947, kedy bola pôvodná hodnota 7 minút do polnoci, svet trápil najmä konflikt USA a Sovietského zväzu, od 21. storočia odpočet ovplyvňujú aj iné ozbrojené konflikty, politická situácia, globálne otepľovanie, rast neonacizmu, či výroky dnes už bývalého prezidenta USA, Donalda Trumpa. Bohužiaľ, od roku 1953, kedy Sovietsky zväz aj Spojené štáty v priebehu dvoch mesiacov testovali termonukleárne zbrane, sa nachádzame k polnoci najbližšie, a to presne 100 sekúnd.

 

 

Ručička sa nachádza na tomto mieste aj z dôvodu pandémie koronavírusu. Odhalila totiž, že ľudstvo na ňu nebolo v žiadnom prípade pripravené, vlády krajín za niektoré rozhodnutia neberú zodpovednosť a častokrát ignorujú odporúčania odborníkov.

 

Našťastie, ručička sa v prípade pozitívnych udalostí na zemi dokáže posunúť aj smerom späť, a to kľudne aj o niekoľko minút. Naďalej sa od možnej apokalypsy vzdialili v roku 1991, keď Spojené štáty a Sovietsky zväz pospísali dohodu START I. Ide o zmluvu medzi týmito dvoma veľmocami, ktorá sa týka obmedzení strategických a útočných zbraní. Mimochodom, ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zákon predlžujúci účinnosť tejto zmluvy o kontrole jadrových zbraní. Predĺženie platnosti novej dohody START o päť rokov v stredu jednomyseľne odhlasovala dolná komora ruského parlamentu Štátna duma. Pôvodný pakt mal platiť iba do 5. februára 2021.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies