Horská záchranná služba upozorňuje na zlé poveternostné podmienky na horách

NETKY.SK • 3 Október 2017, 16:48 • 2 min
Horská záchranná služba upozorňuje na zlé poveternostné podmienky na horách

VYSOKÉ TATRY - Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na zlé poveternostné podmienky na horách.

slovakia

left justify in out

Aktuálne prší takmer na celom Slovensku, pričom teploty sú kladné vo všetkých nadmorských výškach a prší aj v najvyšších polohách Tatier. Večer a v noci sa však podľa HZS začne ochladzovať, čo bude mať za následok zníženie hranice sneženia od 2000 metrov nad morom a od 2200 metrov bude mrznúť.

 

"V dôsledku toho sa na mokrom povrchu vytvorí poľadovica a pribudne sneh. Okrem nového snehu sa vo vysokých polohách ešte stále nachádzajú zvyšky snehu z predchádzajúcich snežení, miestami dosahuje výška snehovej pokrývky aj viac ako 50 centimetrov," upozorňuje HZS na svojej webovej stránke.

 

Vo štvrtok 5. októbra sa k týmto nepriaznivým podmienkam pridá aj veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať rýchlosť 20 až 25 metrov za sekundu, v nárazoch až cez 30 metrov za sekundu.

 

"Aktuálne sú podmienky vo vysokých polohách miestami viac zimné ako letné. Hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia sa na tvrdom, ľadovom povrchu," zdôrazňuje HZS s tým, že návštevníkom odporúča, aby dodržiavali jej pokyny a dbali na dostatočný výstroj a výzbroj, resp. aby zvážili pohyb vo vysokohorskom prostredí počas nasledujúcich dní.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies