Hornonitrianske múzeum v Prievidzi predstavuje skameneliny z regiónu

NETKY.SK • 14 September 2023, 18:30 • 2 min
Hornonitrianske múzeum v Prievidzi predstavuje skameneliny z regiónu

PRIEVIDZA - Skameneliny z hornej Nitry prezentuje nová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi. Prezentačné podujatie Z pravekých morí horného Ponitria je prvou z aktivít múzea v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva, expozíciu si tam návštevníci môžu pozrieť do 16. novembra, Informovalo Hornonitrianske múzeum na svojom webe.

slovakia

left justify in out

"Prezentačné podujatie prostredníctvom stovky vystavených skamenelín, textom i obrazom približuje pestrosť a variabilitu najstarších obyvateľov krajiny v dobe, keď sa územie ešte len formovalo a po mnoho miliónov rokov bolo súčasťou druhohorných i treťohorných praoceánov," načrtla kurátorka geologických zbierok Katarína Keratová.

 

Medzi exponátmi vzácnych skamenených morských živočíchov z horného Ponitria sa podľa nej nachádzajú zástupcovia prvokov, ostnatokožcov, pŕhlivcov, chytadlovcov, mäkkýšov, hubiek, červov, článkonožcov. Zo stavovcov sú to ryby a drsnokožce. "Návštevníkov určite zaujmú zvláštne špirálovito stočené amonity, ktoré vyhynuli spolu s dinosaurami, rovnako ako belemnity s priamymi predlženými schránkami tvarom pripomínajúcimi cigaru," priblížila ďalej Keratová.

Ďalšími pozoruhodnými skamenelinami sú podľa nej zvyčajne drobné morské jednobunkovce - dierkavce. "Priam umelecky modelované sú vystavované bochníkovité a guľovité ježovky či kolóniové i solitárne koraly. Druhovo najpočetnejšie sú zastúpené veľkostne sa líšiace schránky lastúrnikov a ulitníkov s rôznym tvarom," doplnila. Prezentáciu skamenelín dopĺňajú i početné nálezy stavovcov v podobe šupín a kostrových zvyškov rýb, ale i žraločie zuby.


Múzeum k výstave pripravilo i viacero sprievodných aktivít.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Hornonitrianske múzeum v Prievidzi / Facebook
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies