Hollého ulici v historickom jadre Trnavy vrátili vzhľad spred storočia

NETKY.SK • 11 December 2018, 11:04 • 2 min
Hollého ulici v historickom jadre Trnavy vrátili vzhľad spred storočia

TRNAVA – Hollého ulica v centre Trnavy získala po rekonštrukcii za viac ako milión eur historický vzhľad. Asfalt na ceste nahradili čadičové kocky kladené do vejárov. Chodníky pred komplexom budov pôvodnej Trnavskej univerzity sú z historickej dlažby nájdenej pod asfaltom. Práce na obnove povrchov ulice začali v polovici júla, dnes ju už otvorili pre dopravu.

slovakia

left justify in out

Na prezentácii odkrytej historickej dlažby na chodníku pred pôvodnými univerzitnými budovami trvali pamiatkari. „V rámci historického jadra Trnavy ide o výnimočný nález, aj vzhľadom na takmer úplný rozsah zachovania. Preto je nevyhnutné prezentovať ho v čo najautentickejšom stave,“ zdôraznili vo svojom stanovisku. Súčasťou prác na ulici bol aj archeologický výskum.

Hollého ulica patrila spolu s Halenárskou a Jerichovou ulicou v stredoveku medzi hlavné komunikačné koridory vtedajšej Trnavy. Na ulici dodnes stojí komplex budov pôvodnej Trnavskej univerzity, vrátane Šľachtického konviktu, kde dnes sídli vedenie Trnavskej arcidiecézy, Mariánskeho seminára, Generálneho seminára či Seminára sv. Vojtecha. Ulica sa končí Univerzitným námestím s Katedrálou sv. Jána Krstiteľa, ktorá je jednou z najvyhľadávanejších pamiatok v Trnave. Napriek asanáciám viacerých objektov v druhej polovici 20. storočia je tento priestor považovaný za pamiatkovo veľmi cenný.

 

img


Rekonštrukcia Hollého ulice je urobená rovnakým štýlom ako vlani dokončená rekonštrukcia Halenárskej ulice. Doprava na oboch na seba nadväzujúcich uliciach je jednosmerná, bez parkovacích miest a so zákazom státia. Dodávateľom obnovy oboch ulíc bola spoločnosť Eurovia SK.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies