Plynári poslali odkaz slovenským domácnostiam

NETKY.SK • 28 Apríl 2022, 08:34 • 2 min
Plynári poslali odkaz slovenským domácnostiam

BRATISLAVA - Dodávky ruského zemného plynu na Slovensko zatiaľ pokračujú bez prerušenia, no ruský plynárenský podnik Gazprom už zastavil dodávky do Poľska a Bulharska, ktoré odmietli zaplatiť za plyn v rubľoch. Podobnú pozíciu zastáva väčšina štátov EÚ vrátane Slovenska.

slovakia

left justify in out

Štát i všetky spoločnosti pôsobiace v plynárenstve robia maximum, aby slovenskí občania nepocítili počas ďalšej zimy nedostatok zemného plynu. Slovensko má okrem iného aj rezervu v objeme asi 500 miliónov kubických metrov (m3), ktorá je určená len pre domácnosti a kritickú infraštruktúru, takže domácnosti nemusia mať obavy o dodávky plynu, uviedol pre TASR výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu (SPNZ) Richard Kvasňovský.

 

img

 

„Z pohľadu infraštruktúry bude dôležité, že sa dokončí slovensko-poľský plynovodný prepoj, ktorý pre Slovensko otvorí možnosť dodávok zo severu Európy z LNG terminálu Swinoujscie a pre nórsky plyn,“ pripomenul Kvasňovský. Ďalších 500 miliónov m3 zemného plynu, čo je približne desatina celkovej spotreby Slovenska, by podľa šéfa SPNZ mohla v nasledujúcich mesiacoch prísť na Slovensko z oblasti Stredomoria, kde by mali zakotviť tankery so skvapalneným plynom pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP).

 

Prečítajte si tiež: Rusko zastavilo dodávky plynu do ďalšej krajiny. Je Slovensko pripravené?

 

img

 

K diverzifikácii zdrojov zemného plynu môžu prispieť aj možné priame dodávky z oblasti Severného mora, ale aj rozvoj vlastnej ťažby plynu, ktorá by mohla pri využití dostupných ložísk v časovom horizonte troch až štyroch rokov dosiahnuť tiež okolo 500 miliónov m3 ročne. Takisto je dôležité rozvíjať výrobu biometánu a vodíka, ktoré majú potenciál ozeleniť plynárenstvo. „Práve na biometánové projekty sa mali v tomto roku začať čerpať financie z plánu obnovy, čo jednoznačne vítame,“ dodal Kvasňovský.

 

Možno vás zaujme: Alternatívny dodávateľ energií A.En. Slovensko prestane od 3. mája dodávať elektrinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies