Holandsko odmieta prevziať od USA väzňov z Guantanáma, pokiaľ stredisko nezruší

NETKY.SK • 15 September 2015, 13:41 • 2 min
Holandsko odmieta prevziať od USA väzňov z Guantanáma, pokiaľ stredisko nezruší

BRUSEL/AMSTERDAM - Holandsko nebude zvažovať požiadavku USA na prijatie dvoch väzňov zo základne na Guantanáme, pokým Washington nezačne s realizáciou "významných krokov" na zatvorenie tohto zadržiavacieho strediska. Oznámil to dnes holandský minister zahraničných vecí Bert Koenders.

slovakia

left justify in out

Holandsko podľa jeho slov vždy vnímalo väznicu na Guantanáme, v priestoroch americkej vojenskej základne na juhu Kuby, "v rozpore s medzinárodným právom". V liste pre členov holandského Senátu Koenders uviedol, že táto väznica by mala byť čo najskôr uzatvorená.

 

Šéf holandskej diplomacie priznal, že americký prezident Barack Obama požiadal Holandsko, aby prijalo jedného alebo dvoch väzňov z Guantanáma, pričom poslancov hornej snemovne ubezpečil, že holandská vláda nemá v úmysle tejto požiadavke vyhovieť. A ak áno, iba vtedy, keď vláda USA urobí ďalšie významné kroky pre uzavretie väznice.

 

V súčasnosti sa v priestoroch väznice, ktorú pred 13 rokmi zriadil bývalý americký prezident George W. Bush, nachádza 116 väzňov podozrivých z teroristických aktivít proti USA. Do väznice sa dostali v rámci americkej "vojny proti teroru", ktorú Washington začal po útokoch z 11. septembra 2001, z ktorých bola obvinená teroristická sieť al-Kájda. Obama, už od prevzatia moci v januári 2009 sľúbil, že postupne uzavrie väznicu na Guantáname. Väzňov začali presúvať na územie USA alebo do tretích krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies