Dočkáme sa na Slovensku Sputnika V? Štátne zložky sa budú snažiť o dohodu s Rusmi

NETKY.SK • 16 Február 2021, 22:19 • 2 min
Dočkáme sa na Slovensku Sputnika V? Štátne zložky sa budú snažiť o dohodu s Rusmi

BRATISLAVA - Po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR to potvrdil minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako uviedol, rokovať s ruskou stranou a zaobstarať dostatočné množstvo vakcín odporúčajú aj odborníci.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ vláda schváli uznesenie, Slovensko by iniciovalo kroky, aby prišlo k podpisu zmluvy a nakúpeniu vakcíny," povedal minister.

 

img


Infektológ Pavol Jarčuška pripomenul, že pôvodne deklarované dodávky vakcín v Európskej únii sú reálne o dosť nižšie. Východiskom zo situácie, ktorá nie je dobrá napriek prijatým opatreniam, je práve očkovanie. Ak by bola vakcína Sputnik V v Európskej únii registrovaná, bolo by podľa neho vhodné, aby ju Slovensko malo príslušným spôsobom zazmluvenú.

 

img

 

Podotkol však, že na to, aby mohla prísť na slovenský trh, musí byť zaručená jej bezpečnosť. Podľa dostupných dát je predpoklad, že by vakcína mohla byť v Európe registrovaná, na tento krok by však Slovensko podľa neho nemuselo čakať.

Minister tiež uviedol, že Slovensko rokuje aj s Európskou komisiou, s cieľom zabezpečiť pre štát dodávky vakcín naviac, respektíve skôr. Dôvodom je aktuálna vážna epidemická situácia.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies