Holandské tajné služby verbovali študentov a sledovali internetové diskusné fóra

NETKY.SK • 2 December 2013, 16:47 • 2 min
Holandské tajné služby verbovali študentov a sledovali internetové diskusné fóra

AMSTERDAM - Holandská bezpečnostná služba AIVD sa pokúšala získavať študentov za svojich informátorov. Uviedol dnes holandský denník Algemeen Dagblad (AD). Spravodajský server DutchNews.nl zas tvrdí, že tajné služby nezákonne prenikli na rôzne internetové diskusné fóra s cieľom zhromažďovať správy o ich členoch.

slovakia

left justify in out

Denník AD uviedol, že správy o pokusoch AIVD získavať študentov za informátorov sa zakladajú na vlastnom novinárskom výskume. Oslovení študenti mali informovať o študentských protestoch doma, ako aj v zahraničí. Podľa AD majú mnohí zo študentov, ktorých oslovili so zámerom získať ich pre spravodajskú spoluprácu, pocit, že boli zastrašovaní. Všetci boli oslovení niekým, kto sa predstavil ako úradník ministerstva pre vnútorné záležitosti.

Ďalší holandský denník NRC Handelsblad cez víkend uviedol, že AIVD v minulosti prenikla do serverov, ktoré používali rôzne internetové fóra, s cieľom zhromažďovania informácií o ich užívateľoch. Noviny svoje tvrdenia opierajú o dokumenty, ktoré prenikli na verejnosť vďaka Edwardovi Snowdenovi, bývalému spolupracovníkovi americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Právni experti denníku NRC potvrdili, že takéto metódy AIVD sú porušením zákona o fungovaní tajných služieb. Podľa zákona má AIVD "osobitné právomoci", ktoré môže použiť proti ľuďom alebo organizáciám považovaným za nebezpečné pre štát, pričom tieto právomoci zahŕňajú aj právo preniknúť do počítačových systémov. Zákon však neumožňuje, aby boli "hacknuté" celé siete, čo umožní, aby boli naraz zhromaždené údaje o veľkom počte užívateľov internetových serverov.

Holandské ministerstvo vnútra pre denník NRC uviedlo, že aktivity AIVD sú v súlade so zákonom a internetové fóra sú legitímnym cieľom, pretože sú dôležitou platformou pre džihádistov a predstaviteľov ďalších radikálnych skupín, ktoré sú predmetom vyšetrovania zo strany tajných služieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies