Holandské stíhačky zachytili ruské lietadlo nad pobaltskými štátmi

NETKY.SK • 14 November 2014, 06:53 • 2 min
Holandské stíhačky zachytili ruské lietadlo nad pobaltskými štátmi

AMSTERDAM - Dve holandské bojové stíhačky F16 zachytili v stredu večer ruské transportné lietadlo Iljušin, ktoré narušilo vzdušný priestor Estónska a Litvy.

slovakia

left justify in out

Iljušin po vzlietnutí holandských stíhačiek pokračoval v lete smerom na ruskú exklávu Kaliningradskú oblasť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie holandského ministerstva obrany. Holandské lietadlá sú súčasťou síl Severoatlantickej aliancie dohliadajúcich na vzdušný priestor nad pobaltskými štátmi. Kaliningradská oblasť leží medzi členskými štátmi NATO Poľskom a Litvou. Medzi Ruskom a Kaliningradom ležia aj ďalšie členské štáty NATO Lotyšsko a Estónsko.  

      

Tento rok, počas ostro eskalujúceho napätia medzi Západom a Moskvou v súvislosti s krízou na Ukrajine, zachytili stroje Severoatlantickej aliancie vyše 100 ruských lietadiel, čo je trikrát viac oproti roku 2013. Spojenecké jednotky hlásia zvýšenú úroveň ruskej vojenskej aktivity vo vzdušnom priestore nad Baltským morom. Minulý mesiac vzlietli holandské F16-ky, aby eskortovali štyri ruské bombardéri.
      

Ruský prezident Vladimir Putin sa zaviazal oživiť národné ozbrojené sily, ktoré oslabila hlboká ekonomická kríza po rozpade Sovietskeho zväzu. Akúkoľvek agresiu namierenú voči Severoatlantickej aliancii poprel. Členské štáty NATO zvýšili vojenskú ostražitosť voči Rusku po vypuknutí ukrajinskej krízy začiatkom roka.  Osem krajín severnej Európy sa dnes dohodlo na posilnení vzájomnej spolupráce s cieľom čeliť zvýšenej vojenskej aktivite Ruska v čase konfliktu na východe Ukrajiny. Ministri obrany severských a pobaltských štátov sa na schôdzke v nórskej metropole Oslo dohodli na zintenzívnení výmeny spravodajských informácií a rozšírení cezhraničných cvičení svojich leteckých síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies