Hodnota ruských akcií a rubľa oslabila

NETKY.SK • 24 Február 2015, 13:36 • 2 min
Hodnota ruských akcií a rubľa oslabila

MOSKVA - Ruské akcie a rubeľ oslabili v reakcii na to, že medzinárodná ratingová agentúra Moody's zhoršila rating krajiny do špekulatívneho pásma.

slovakia

left justify in out

Negatívne pôsobilo aj utorkové zlacnenie ropy. Agentúra Moody's znížila rating ruskej vlády na stupeň Ba1 z úrovne Baa3 ešte v piatok večer, ale v pondelok boli ruské finančné trhy pre štátny sviatok zatvorené. V utorok do 10:40 GMT moskovský index RTS denominovaný v dolároch klesol o 3,3 % na 881 bodov a index MICEX denominovaný v rubľoch oslabil o 1,6 % na 1 763 bodov. Rubeľ voči doláru klesol o zhruba 1,7 % na 63,10 RUB/USD a oproti euru oslabil o 1,2 % na 71,34 RUB/EUR.


Výnosy z ruských eurobondov splatných v roku 2030 stúpli o približne 10 bázických bodov na úroveň 6 %, ale od piatka stúpli už o takmer 500 bázických bodov. Výnosy z desaťročných ruských štátnych dlhopisov boli v utorok vo výške zhruba 13 %, čiže oproti piatku stúpli o 430 bázických bodov. 


Analytici VTB Capital však uviedli, že predpoklady, ktoré použila agentúra Moody's na odôvodnenie zhoršenia ratingu Ruska "vyzerajú ako extrémne". Agentúra svoj krok založila na predpoklade, že čistý odlev kapitálu z Ruska v roku 2015 dosiahne sumu 270 mld. USD. "Naopak očakávame, že odlev kapitálu sa zmierni na úroveň 80 až 90 mld. USD," uviedli analytici VTB Capital. Predpokladajú totiž, že snaha mať úspory v dolároch pravdepodobne v prostredí vysokých úrokov oslabí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies