Hnutie Femen na Ukrajine končí: V ich sídle objavili zbrane!

NETKY.SK • 28 August 2013, 08:07 • 2 min
Hnutie Femen na Ukrajine končí: V ich sídle objavili zbrane!

KYJEV - V kyjevskom sídle združenia Femen, ktoré je známe protestmi svojich polonahých aktivistiek, ukrajinská polícia v utorok objavila a zhabala zbrane a výbušninu. Feministky tvrdia, že ide o provokáciu zo strany ukrajinských úradov, uviedla dnes ruská agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Polícia v komuniké informovala, že prehliadku v sídle Femenu urobila na základe anonymného hlásenia, že je tam nastražená výbušnina. Policajti počas zásahu našli pištoľ a granát, ktoré podrobia analýze, ako aj portréty ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského pravoslávneho patriarchu Kirilla so streleckými terčmi nakreslenými na ich tvárach.

Šéfka ukrajinskej pobočky Femenu Anna Gucolová tvrdí, že zbrane do priestorov organizácie musel niekto priniesť v neprítomnosti aktivistiek. Podľa jej názoru ide o provokáciu úradov a polície. 

Aktivistka hnutia Alexandra Ševčenková dodala, že za posledné mesiace sa jej kolegyne stali na Ukrajine terčom piatich útokov. Vedenie hnutia sa preto rozhodlo, že ukončí svoje aktivity v tejto krajine. "Bojíme sa, že nás (tu) zabijú," povedala. Vedenie hnutia sa podľa nej presunie do zahraničia, "kde sa budú cítiť bezpečnejšie", budú mimo dosahu ukrajinských úradov a kde - v prípade potreby - budú môcť požiadať o ochranu miestnu políciu.

Tri aktivistky Femenu sa koncom júla chystali protestovať proti návšteve prezidenta Putina a patriarchu Kirilla na Ukrajine, ale polícia ich ešte predtým zatkla. Samotná Gucolová sa vtedy stala terčom útoku neznámeho páchateľa. Hnutie Femen vzniklo na Ukrajine a jeho hlavným sídlom je momentálne Paríž. Cieľom protestov Femenu je upozorniť na sexizmus, diskrimináciu žien, protestovať proti homofóbii, autoritárskym režimom, falšovaniu volebných výsledkov, či proti tesným vzťahom medzi štátom a cirkvou. Jeho členky majú počas protestných akcií odhalené poprsia a nahú časť tela majú pokrytú krátkymi sloganmi. Ich protestné akcie sa v minulosti konali v parížskej katedrále Notre Dame, na vatikánskom Námestí sv. Petra, či na hannoverskom veľtrhu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies