Hnev Turecka na genocídu kazí jeho budúcnosť v bloku

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 14:45 • 2 min
Hnev Turecka na genocídu kazí jeho budúcnosť v bloku

VIEDEŇ - Eurokomisár pre rozšírenie Johannes Hahn sa domnieva, že prípadnú budúcnosť Turecka v EÚ skomplikovali nedávne vyjadrenie jeho vrcholných predstaviteľov v súvislosti s minulotýždňovým stým výročím masakry Arménov niekdajšou Osmanskou ríšou.

slovakia

left justify in out

Hahn v rozhovore pre rakúsky denník Der Standard vo štvrtok uviedol, že považuje reakcie Turkov na označenia masakry za genocídu za "veľmi ostré". Rakúsky exminister však podotkol, že ich je potrebné vidieť vo svetle blížiacich sa volieb. Podobné vyjadrenia sú podľa neho populárne v určitých častiach obyvateľstva, no znepokojujú ho dlhodobé dôsledky.

 

"Semená antieurópskeho a antizápadného postoja sú zasiate, čo z dnešného pohľadu robí budúci vstup (Turecka do EÚ) veľmi náročným," povedal Hahn v nepriamej reakcii aj na slová tureckého prezidenta Recepa Erdogana. Ten v sobotu vyjadril sklamanie z počínania EÚ. Podľa Erdogana lídri Francúzska, Nemecka a Ruska podporili "arménske lži", pričom sú podľa neho "tými poslednými krajinami, ktoré majú čo hovoriť o genocíde a najprv by si mali, každý jeden z nich, vyčistiť škvrny v ich vlastných dejinách". 

 

Osmanská ríša, ktorá je predchodkyňou dnešného Turecka, podľa odhadov v rokoch 1915 až 1917 systematicky vyvraždila viac ako 1,5 milióna Arménov. Moslimskí Turci súhlasia s tvrdením, že mnoho arménskych kresťanov zomrelo v partizánskych bojoch, ktoré sa začali v roku 1915. Tvrdia však, že v zrážkach počas prvej svetovej vojny, keď arménske obyvateľstvo bojovalo za svoju nezávislosť, zahynulo približne 500-tisíc Arménov a najmenej rovnaký počet Turkov. Vyvražďovanie Arménov uznalo za genocídu takmer 25 krajín sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies