Hlina ide opäť do parlamentu predložiť návrh na zníženie DPH na potraviny

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 14:15 • 2 min
Hlina ide opäť do parlamentu predložiť návrh na zníženie DPH na potraviny

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina z poslaneckého klubu KDH chce opätovne do parlamentu predložiť návrh novely zákona, aby daň z pridanej hodnoty (DPH) na vybrané potraviny klesla na 10 % z 20 %.

slovakia

left justify in out

Vyzýva aj poslancov vládnej strany Smer-SD, aby sa k nemu pripojili a stali sa predkladateľmi, nakoľko zníženie DPH na potraviny je súčasťou druhého sociálneho balíčka Smeru. Ak by však podporili Hlinov návrh, nižšia DPH by mohla platiť skôr ako od 1. januára 2016. Hlina na dnešnej tlačovej konferencii pripomenul, že poslanci vládnej strany Smer-SD dvakrát odmietli jeho návrh, aby DPH na potraviny klesla. A teraz s týmto návrhom prichádza Smer samotný.

 

"Mrzí ma, že sa zmeny zákonov neprijímajú preto, aby pomohli ľuďom, ale aby sa zvyšovali preferencie. Smer je jedna studená cynická mašinéria na volebné preferencie. Návrh na zníženie DPH, ktorý predstavili na pracovnom sneme, je toho svedectvom," skonštatoval Hlina.

 

Podľa opozičného zákonodarcu by mala nižšia DPH na potraviny platiť skôr ako od začiatku budúceho roka. "Nastaviť to tak, aby to bolo platné od 1. januára 2016, keď bude dva mesiace do volieb a ľudia budú vyčerpaní z Vianoc a budú mimoriadne senzitívne reagovať na akýkoľvek pohyb cien na trhu, môže len megacynik," podotkol

Hlina.

 

Preto vyzýva poslancov vládnej strany Smer-SD, aby sa k nemu pripojili a novelu zákona o DPH predložili spoločne. "Ak by sme spoločne predložili návrh, tak ľudia už pred Vianocami budú môcť kúpiť lacnejšie potraviny, lebo sa skráti čas, kedy by bol tento zákon účinný a ľuďom by sme pomohli," predpokladá Hlina.

 

Podľa neho tak poslanci vládnej strany majú šancu ukázať, prečo takéto opatrenia prijímajú. "Ak Smer nepristúpi na túto veľkorysú ponuku, aby sa stali predkladateľmi tohto návrhu, budú musieť zahlasovať proti na ďalšej schôdzi, za ktorý budú na ďalšej schôdzi hlasovať za. To bude pre ľudí signálom toho, kto s kým, akú hru hrá," dodal Hlina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies