Hlavný aktér krvavého úteku z leopoldovskej väznice Polgári chce ísť na slobodu

NETKY.SK • 14 December 2016, 14:15 • 2 min
Hlavný aktér krvavého úteku z leopoldovskej väznice Polgári chce ísť na slobodu

BRATISLAVA – Tibor Polgári, ktorý pred 25 rokmi viedol vzburu v leopoldovskej väznici, sa chce dostať na slobodu. Informovala o tom televízia JOJ.

slovakia

left justify in out

Polgári požiadal po 25 rokoch súd v Trenčíne o podmienečné prepustenie.Napriek tomu, že bol odsúdený na doživotie, tak môže požiadať po 25 rokoch strávených za mrežami o prepustenie. Umožňujú mu to slovenské zákony. Odsúdený bol Krajským súdom v Bratislave v roku 1993 a následne Najvyšším súdom SR spoločne so svojimi šiestimi komplicmi v roku 1994.

 

Polgári je však vo väzení od roku 1984, keď bol najprv odsúdený na deväťročný trest za vydieranie, a potom za spomínanú masakru v roku 1993 na doživotie. Je väzňom, ktorý je na Slovensku najdlhšie nepretržite vo väzení.

 

O jeho prípadnom podmienečnom prepustení by rozhodoval súd v obvode, kde vykonáva trest odňatia slobody, a to by bol v tomto prípade Okresný súd v Trenčíne. Polgári je aktuálne vo väzení s maximálnym stupňom stráženia v Ilave.

 

Masaker v leopoldovskej väznici, považovanej za bývalého režimu za najprísnejšie väzenie s tvrdými podmienkami, sa odohral 23. novembra 1991, keď sa skupina väzňov dohovorila o úteku. Boli to Ondrej Harvan (30), odsúdený predtým za vraždu na 23 rokov, Dalibor Bajger (20), odsúdený predtým na 11 rokov, Tibor Polgári (30) za vydieranie a lúpežné prepadnutie, odsúdený predtým na deväť rokov, Vladimír Duda (25), odsúdený predtým za krádeže na osem rokov, Miloš Uriga (22), odsúdený za lúpež na sedem rokov, Bartolomej Botoš (26), odsúdený predtým za násilnú trestnú činnosť na desať rokov, Václav Fedák (21), odsúdený predtým na štyri roky. Vyšetrovanie neskôr preukázalo, že útek plánovali od októbra a boli odhodlaní ujsť za každú cenu. Viac o krvavom úteku z leopoldovskej väznice sa dočítate TU!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies