Hladina Moravy prekonala rekord z povodňového roku 2002

NETKY.SK • 6 Jún 2013, 14:33 • 2 min
Hladina Moravy prekonala rekord z povodňového roku 2002

BRATISLAVA - Kulminujúca hladina Dunaja ovplyvňuje situáciu aj v obciach na Záhorí nachádzajúcich sa pozdĺž toku rieky Morava. Vysoká voda Dunaja tlačí na tok Moravy a prakticky bráni jej prirodzenému odtekaniu, dokonca nastal spätný tok. Prejavilo sa to najmä vo Vysokej pri Morave, kde hladina vo výške 621 cm prekonala o 20 cm rekord z povodňovej situácie v roku 2002.

slovakia

left justify in out

Vo Vysokej pri Morave pracuje nepretržite krízový štáb. Spolupracuje s odštepným závodom Slovenského vodohospodárskeho podniku, políciou, Bratislavským samosprávnym krajom. "Krízový štáb vyhodnotil súčasný stav a rozhodol sa nevyhlásiť mimoriadnu situáciu. Zatiaľ je situácia stabilizovaná. Občanov pravidelne informujeme. Rátame, že hladina sa k večeru zvýši na 630 cm a do polnoci na 640 cm. Intenzívne pracujeme na spevneniach hrádze vrecami naplnenými pieskom. Priesaky, ktoré sa vyskytli, sú pod kontrolou. Napriek tomu sme občanov bývajúcich v spodných častiach hrádze vyzvali, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu. Vážnejšia situácia sa vyskytla na prítoku Moravy, riečke Malina, ktorá dosiahla výšku 418 cm a preteká cez okraj hrádze. Aj tu prebiehajú intenzívne práce na upevnení a zvýšení hrádze pomocou vriec s pieskom," uviedol pre TASR starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran.

"Situácia je vážna, pred vodou máme rešpekt, ale veríme, že hrádze Moravy odolajú a občanom našej obce nevzniknú žiadne škody na zdraví a majetku. Krízový štáb je pripravený na všetky alternatívy vrátane evakuácie," doplnil Dvoran.

Pokojnejšia situácia je o niekoľko kilometrov severnejšie, v najzápadnejšej obci Slovenska v Záhorskej Vsi a Moravskom Svätom Jáne. V Záhorskej Vsi je situácia s Moravou bez potreby vyhlásenia stupňa povodňovej aktivity. Prvý stupeň vyhlásili v Moravskom Svätom Jáne a pre vyšší stav hladiny Moravy uzavreli pontónový most, ktorý obec spája so susedným Rakúskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies