Herečka a filmová producentka Deana Horváthová oslavuje narodeniny

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 15:35 • 2 min
Herečka a filmová producentka Deana Horváthová oslavuje narodeniny

BRATISLAVA – Herečka a filmová producentka Deana Horváthová je manželkou režiséra Juraja Jakubiska. Ako výrazná herečka sa predstavila aj v niektorých jeho filmoch: Sedím na konári a je mi dobre, Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, Nejasná správa o konci sveta a Bathory. Narodila sa v Banskej Bystrici 11. marca 1958 a v utorok bude mať narodeniny.

slovakia

left justify in out

Vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Začala pracovať v Slovenskom národnom divadle, pôsobila v ňom dvanásť sezón. Stvárnila dvadsať postáv, sú medzi nimi Lady Anne v dráme Richard III., Hilda v hre Pani z mora, či Sofia v Útrapách z rozumu. Kritika ju ocenila za stvárnenie schizofreničky Sophie v dráme Nedeľa pre bolesť ako stvorená.

V roku 1985 sa vydala za režiséra Juraja Jakubiska. Spolu majú syna Jorika. V dejinách filmu sa po prvý raz výrazne presadila úlohou Želmíry vo filme Sedím na konári a je mi dobre (1989), ktorý režíroval Juraj Jakubisko. V rokoch 1993 - 1994 hrala v pražskom divadle Bez zábradlí a po skončení divadelnej kariéry sa stala filmovou producentkou.

Založila spoločnosť Jakubisko film, ktorá produkovala napríklad Jakubiskovu Nejasnú správu o konci sveta, film ocenený doma i v zahraničí.  Produkovala aj  básnickú baladu Kytice (2000), film Post Coitum (2004) v hlavnej úlohe s charizmatickým Francom Nerom aj známy film Bathory (2008) s rekordným rozpočtom 300 miliónov Kč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies