Hercov Koleníka a Majera spojil Betliar, teraz sa stretli v Prvej republike

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 14:36 • 2 min
Hercov Koleníka a Majera spojil Betliar, teraz sa stretli v Prvej republike

BRATISLAVA - Slovenský herec Ján Koleník zažíva "dobový" rok. Televízni diváci na Slovensku ho môžu vidieť v novom dobovom seriáli 1890, ktorý sa nakrúcal v gemerskom prostredí a najmä v kaštieli Betliar. A nebude chýbať ani v pokračovaní projektu Českej televízie Prvá republika. V ságe rodiny Valentovcov sa opäť predstaví v hlavnej úlohe.

slovakia

left justify in out

"Našťastie sú to iné historické obdobia, takže sa mi to nezlieva a dúfam, že sa to nebude zlievať ani divákom," povedal v rozhovore pre TASR Ján Koleník.

 

Trinásťdielny pôvodný slovenský historický seriál je zasadený do konca 19. storočia, nejde však o vernú rekonštrukciu tohto obdobia. Jeho tvorcovia mali ambíciu priniesť na obrazovky drámu, napätie, romantiku i humor. "Som veľmi rád, že žánrovo sme tam, kde sme v 1890. Je tam cítiť veľký nadhľad, dokonca aj u mojej postavy sa to v ďalších častiach viac rozluskne a otvorí, aj Marton bude mať humor. Od začiatku som hovoril, že je to štylizovaný seriál a myslím, že sa to tam dostalo," zhodnotil herec. V seriáli, ktorý v nedeľu 5. marca uviedla v premiére televízia JOJ, stvárňuje detektíva Jánoša Martona. Sympatický švihák z Pešti prišiel na zámok Betliar riešiť tajomnú vraždu slúžky.

 

Ján Koleník mal podľa vlastných slov blízko k detektívnemu žánru skôr v detstve. "Keď som bol chlapec, pubertiak, som viac sledoval detektívky ako teraz, teraz ich viac hrám," doplnil s úsmevom a na margo svojej postavy poznamenal: "O Martonovi sa hovorí, že je talent, vie vydedukovať hypotézy a tieto veci, no nie som ja taký talent ako ten Marton, ale dobre sa to hrá, dobre sa to čítalo."

 

Herec nepoprel, že jeho nová seriálová postava môže vďaka zatočeným fúzikom, dobovým kostýmom či cylindru pripomínať slávneho belgického detektíva Hercula Poirota, elegantného a bystrého muža, ktorý dokáže rozlúsknuť každú záhadu, ktorého vymyslela britská spisovateľka Agatha Christie. "Nevyhneme sa tomu, aj fúzy, aj tá doba a štylizácia môže ľuďom pripomínať známe seriály a detektívov, ale čo je hlavný rozdiel, a ten je tam cítiť a robí to nezameniteľným, je, že je to slovenské. Podľa mňa je tam veľmi cítiť, že je to slovenské alebo maďarsko-slovenské, keďže sme v Uhorsku. To je to cenné na tom. Krásna príroda, zvláštne stromy, jaskyne - na Slovensku sme našli exotiku," vyhlásil s úsmevom Koleník. Slovenskosť seriálu podčiarkol aj naturelom postáv žandárov, ktorých si zahrali jeho hereckí kolegovia Milan Ondrík a Martin Nahálka. "Sú to Slováci, ja to tam cítim. A tie legendy a príbehy, že kravy doja krv alebo že považujeme mentálne chorých ľudí za posadnutých diablom a že sú tu čarodejnice, aj to sú veci, ktoré mi to sprítomňujú na Slovensko."

 

Seriálový Marton podčiarkol, že tvorcov dobového projektu 1890 viac ako fakty zaujímali ľudia: "Je zaujímavé sledovať, ako sa tie postavy vyrovnávajú s pokrokom, ako ľudia musia vnímať smrť cez pragmatizmus mešťana, detektíva, ktorý smrť pomenuje ako vraždu, pričom oni doteraz boli ovplyvnení niečím, čo ich nútilo myslieť si, že sú to nadprirodzené javy."

 

Modernými vyšetrovateľskými metódami presláveného detektíva z Pešti na Gemeri privítal miestny rázny strážmajster Vilém Černý v podaní Stanislava Majera.

 

Koleník priznal, že v prípade projektu 1890 išlo o prvú spoluprácu s českým kolegom, ktorý divákov mohol zaujať napríklad vo filme Líbanky, kde stvárnil postavu Radima, novomanžela Terezy (Anna Geislerová). "A úplnou náhodou sme sa teraz stretli v Prvej republike, kde sme prešli z Betliara a teraz spolu točíme v republike," dodal. Ako ďalej prezradil, z pokračovania úspešného českého seriálu odišla v prípade jeho postavy Vladimíra Valentu romantizujúca linka, čo celkom privítal: "Prvá republika tiež troška stemnela, ale čo sa týka mňa, ja som len rád. Môj brat sa vráti z basy, nárokuje si na podiel vo firme, ďalej som vydieraný, dobehnú ma nejaké veci z minulosti, celý seriál som v pasci, čo je veľmi dobrá východisková herecká situácia."

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies