FOTO Letecká tragédia v Egypte: Na palube havarovaného ruského lietadla bolo 224 ľudí, nikto neprežil!

NETKY.SK • 31 Október 2015, 23:00 • 2 min
FOTO Letecká tragédia v Egypte: Na palube havarovaného ruského lietadla bolo 224 ľudí, nikto neprežil!

BRATISLAVA - Ruské dopravné lietadlo viezlo 224 ľudí na palube. Podľa ruských zdrojov a egyptskej riadiacej letovej prevádzky sa stroj stratil z radarov. Tragédiu nikto neprežil.

slovakia

left justify in out

 

img

 

Egyptskí vyšetrovatelia našli obe čierne skrinky z ruského airbusu. Príčina havárie zatiaľ nie je známa a verziu o údajnom zostrelení stroja islamskými militantmi spochybnili ruské i egyptské úrady. 
      

Na mieste havárie v odľahlej púštnej oblasti al-Hasana sa našli obe takzvané čierne skrinky: záznamník letových údajov i nahrávač rozhovorov v pilotnej kabíne. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na egyptských predstaviteľov. 
      

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl zdôraznil, že príčinu tragédie nebude možné stanoviť skôr, než budú zanalyzované údaje z oboch záznamníkov. Podľa jeho slov je skoro nemožné, aby haváriu niekto prežil. Doposiaľ sa podarilo nájsť telá 129 obetí.

 

Egyptský minister pre civilné letectvo Muhammad Husám Kemal informoval, že komunikácia medzi lietadlom a letovými dispečermi a bezprostredne pred nehodou prebiehala normálne. Neboli zaznamenané žiadne mimoriadne udalosti ani vyslanie núdzového signálu či žiadosť pilota o zmenu letovej trasy.  
      

Egyptské médiá predtým informovali, že pilot pred nehodou údajne informoval dispečerov o bližšie nešpecifikovanom technickom probléme a požiadal o povolenie k pristátiu.
      

K zodpovednosti za pád Airbusu A321 sa prihlásila takzvaná Sinajská provincia extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa vyhlásenia islamistov bol útok na lietadlo reakciou na "ruské nálety, ktoré zabili stovky moslimov na sýrskej pôde". 
      

Tvrdenie o údajnej zodpovednosti IS za pád lietadla však spochybnila ruská vláda, ktorá ho označila na nedôveryhodné. Pochybnosti vyjadrili aj experti, podľa ktorých sinajskí militanti podľa všetkého nedisponujú zbraňami potrebnými na zostrelenie lietadla vo väčšej výške. 

 

Dve z najväčších európskych aerolínií Lufthansa a Air France-KLM sa v reakcii na pád ruského lietadla preventívne rozhodli, že z bezpečnostných dôvodov nebudú dočasne lietať nad Sinajským polostrovom. Egyptský premiér Sherif Ismail potvrdil, že ruské lietadlo havarovalo v Egypte nad Sinajským polostrovom.

 

Prvé zábery z miesta nehody ruského lietadla

 

 

Takto vyzerajú trosky lietadla. Prezerajú si ich najvyšší predstavitelia egyptskej vlády.

 

img

 

img

 

Militantná skupina Islamský štát (IS) sa prihlásila k zodpovednosti za pád ruského lietadla Airbus A321 s 224 ľuďmi na palube. Informovala o tom agentúra AP, ktorá však zároveň upozornila, že organizácia o údajnom zostrelení lietadla žiaden dôkaz neposkytla.
      

Egyptské úrady už predtým avizovali, že lietadlo sa pravdepodobne zrútilo pre technickú poruchu a nič nenasvedčuje tomu, že by bol stroj zostrelený alebo že by na jeho palube explodovala nálož. Vyhlásenie IS spochybnil aj ruský minister dopravy Maxim Sokolov, ktorý uviedol, že "ho nemožno považovať za spoľahlivé". 

 

Telá obetí ruského lietadla prevážajú do márnice v Káhire

 

 

 

Militantná skupina, ktorá je pridružená k Islamskému štátu sa prihlásila k zostreleniu lietadla. Neexistujú však žiadne oficiálne informácie.

 

 

 

Príbuzní obetí sú v šoku.

 

img

 

Pre mimoriadnu situáciu ministerstvo zverejnilo zoznam cestujúcich havarovaného letu spoločnosti Kolavia.

 

Egyptské ministerstvo informovalo, že na palube lietadla bolo 62 mužov, 138 žien a 17 detí. 214 z nich malo ruskú národnosť, traja boli Ukrajinci. Sedemčlenná posádka pochádzala z Ruska, uviedla agentúra AP.

 

 

Egyptské úrady a aj ruská ambasáda pre agentúru AP potvrdili, že tragédiu nikto neprežil.

 

 

Takmer všetkých 217 pasažierov boli Rusi, okrem troch ukrajinských občanov a egyptskí úradníci.  "Podľa predbežných informácií, ktoré poskytlo Veľvyslanectvo v Egypte, medzi obeťami ruskej leteckej havárii je jeden bieloruský občan, " informovalo ministerstvo zahraničia.

Podľa bezpečnostných síl v Egypte, ako uvádza agentúra Reuters, príčinou havárie boli technické závady na lietadle.

 

 

Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by lietadlo bolo zostrelené alebo na jeho palube explodovala nálož, uviedla agentúra Reuters odvolajúc sa na egyptské bezpečnostné zdroje. V oblasti totiž pôsobia militanti podporujúci organizáciu Islamský štát, ktorí už zabili stovky egyptských vojakov a policajtov a v ostatných mesiacoch útočili aj na viaceré západné ciele. 

 

 

Pátracie a záchranné tímy našli telá v okruhu až 5km od miesta havárie. Doposiaľ približne 150 spálených tiel vytiahli z trosiek lietadla.

 

V súčasnej dobe polícia sa nachádza v centrále spoločnosti Kolavia a zbiera potrebnú dokumentáciu aby mohli pokračovať s vyšetrovaním. 

 

Podľa RIA Novosti spoločnosť Kolavia verí, že za príčinou havárie nebola ľudská chyba. Lietadlo bolo plne funkčné a pilot bol skúsený, ktorý mal nalietaných 12-tisíc hodín.

 

Spoločnosť Airbus poskytne technickú pomoc vyšetrovateľom a leteckým úradom, píše sa vo vyhlásení.

 

 

Podľa RIA Novosti je Izrael pripravený ponúknuť pomoc. Krajina je pripravená s núdzovým lekárskym personálom, potom, čo izraelské ministerstvo zahraničia hovorilo s Ruskom. 

 

"Príčina havárie bude stanovená na základe medzinárodného vyšetrovania," povedal pre agentúru Reuters Sokolov.

 

Vzorky DNA sa budú zhromažďovať od príbuzných obetí na letisku v Pulkove v Petrohrade, povedal člen výboru pre sociálnu politiku v Petrohrade.

 

img

 

"Pátracie a záchranné zložky našli trosky Airbusu A321," uviedol predstaviteľ egyptského úradu pre vyšetrovanie leteckých nešťastí.  Trosky lietadla sa našli v strednej časti Sinajského polostrova ležiacej asi 35 kilometrov južne od mesta Aríš, uviedol spravodajský server BBC a dodal, že do oblasti bolo vyslaných už približne 50 sanitiek. Egyptské úrady zároveň už našli - záznamník letových údajov - resp. jednu z čiernych skriniek. "Na zemi je veľa mŕtvych, mnohí z nich zahynuli pripútaní k sedadlám," uviedol príslušník egyptskej bezpečnosti.  

 

Lietadlo je zničené a pravdepodobne väčšina z pasažierov neprežila.

 

Agentúra Reuter informovala, že ruské Ministerstvo dopravy tvrdí, že lietadlo nemalo žiadne technické nezrovnalosti pre vzletom. Dopravca Kolavia vraj bude čeliť dôkladnému vyšetrovaniu, povedal ruský minister Maksim Sokolov novinárom.

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 1. november za státny smútok.

 

 

Lietadlo malo pôvodne pristáť o 10:10 SEČ na petrohradskom letisku Pulkovo, kde teraz tamojšie úrady zriadili centrum na pomoc rodinám a príbuzným obetí. Príbuzní pasažierov sa zhromažďujú na letisku Pulkovo v Petrohrade.

 

 

Rusko vyhlásilo mimoriadnu situáciu a zvolalo mimoriadne zasadnutie k leteckému nešťastiu v Sinai. Ruské ministerstvo posiela 5 lietadiel na pomoc egyptským záchranárom.

 

 

Desivé správy z miesta nešťastia

 

Podľa agentúry RT boli nájdené telá všetkých 17 detí vo veku od 2 do 17 rokov, ktoré boli na palube lietadla, hlásia záchranné tímy. Lietadlo sa pri páde rozdelilo na dve časti. Z miesta nehody bolo počut hlasy pasažierov prosiacich o pomoc. Iné telá bolo možné vidieť ešte pripútané na svojich miestach.  

 

Približne 100 tiel už bolo vytiahnutých z trosiek lietadla, pre agentúru TASS to povedal dôstojník na mieste nehody.  Podľa  agentúry Reuters úrady  tvrdia, že je "príliš skoro určiť príčinu" havárie.

 

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadruje úprimnú sústrasť príbuzným obetí hávárie letu 7K9268.

 

 

Podľa agentúry RT prístup na miesto nehody môže byť nebezpečný, pretože na polostrove je prítomnosť militantov. 

 

 

 

Podľa serveru Ria Novosti, dispečeri z letiska v Šarme tvrdia, že pilot krátko po štarte oznámil na problémy s motorom, preto žiadal o núdzové pristátie na letisku v Káhire.

 

Lietadlo Airbus spoločnosti Kolavia, ktoré vyrobili pred osemnástimi rokmi väčšinou prevádzkuje charterové lety s dovolenkármi. Lietadlo s číslom letu 7K9268 vzlietlo z prímorského strediska Šarm aš-Šajch a smerovalo do Petrohradu o 4:51 SEČ a zmizlo z radaru  23 minút neskôr, keď bolo približne vo výške 9500 metrov nad morom , uvádzajú ruské zdroje.

 

 

Egyptské zdroje uviedli pre agentúru Reuters, že na palube bolo 224 ľudí, keď lietadlo havarovalo. Podľa serveru Ria Novosti všetci pasažieri boli ruskí turisti, ktorí sa z dovolenky v Egypte vracali domov.

 

Podľa najnovších informácií na palube lietadla bolo 217 cestujúcich a sedem členov posádky, vrátane 17 detí. 

 

 

Okolnosti zmiznutia lietadla sa vyšetrujú.

 

 

Správy o zmiznutí dopravného lietadla potvrdili aj bezpečnostné zdroje na Sinajskom polostrove, nad ktorým stroj údajne letel.

 

Toto sú údaje presnej polohy a nadmorskej výšky letu, uvádza aplikácia Flightradar24 na Twitteri 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies