Havária lietadla v Čiernom mori: Odborníci hovoria o technickej poruche a chybe pilota, z mora vytiahli 13 tiel

NETKY.SK • 26 December 2016, 18:09 • 2 min
Havária lietadla v Čiernom mori: Odborníci hovoria o technickej poruche a chybe pilota, z mora vytiahli 13 tiel

MOSKVA - V oblasti pádu ruského lietadla Tu-154, ktoré sa v nedeľu krátko po svojom štarte v Soči zrútilo do Čierneho mora, našli záchranári doteraz telá 13 obetí.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru RIA Novosti uviedol nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu, potápači objavili na dne mora aj niekoľko úlomkov lietadla, vrátane väčších, pričom časť z nich už dopravili na súš.

 

Potápači vytiahli z mora aj dve súčasti riadiacej dosky, pričom podľa výrobných čísel sa zistilo, že patria havarovanému lietadlu.

 

 

Čierne skrinky, ktoré by mohli objasniť príčinu katastrofy, sa zatiaľ nájsť nepodarilo. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) však nateraz nemá dôkazy o tom, že by na palube bolo došlo k teroristickému útoku.

 

Tímy ruskej námornej záchrannej služby (Rosmorrečflot) dnes popoludní prerušili pátranie po úlomkoch lietadla.

 

Ministerstvo obrany uviedlo, že v pátraní pokračuje, pričom personál sa strieda v troch zmenách. Do pátracej akcie je zapojených celkovo 43 lodí s nevyhnutným vybavením, ponorky, drony, 182 potápačov a 3500 ľudí prehľadávajúcich pobrežie.

 

 

FSB dnes vo svojom vyhlásení uviedla, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla z 25. decembra je "prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla."

 

Agentúra Interfax dnes citovala z vyhlásenia zdroja oboznámeného so situáciou, podľa ktorého k havárii mohlo dôjsť aj kvôli preťaženiu lietadla či zlyhaniu techniky.

 

"Svedecké výpovede aj iné objektívne údaje získané počas vyšetrovania hovoria o tom, že lietadlo nedokázalo nabrať výšku a z nejakého dôvodu, možno kvôli preťaženiu či technickej chybe, sa zrútilo do mora," citoval Interfax.

 

 

 

Podľa tohto zdroja je verzia o teroristickom čine "prakticky vylúčená", a to i na základe výpovedí svedkov. Tí uviedli, že lietadlo "dlho letelo nezvyčajne nízko, nenaberalo výšku".

 

Zdroj uviedol, že prioritnou verziou pri skúmaní príčin nehody je technická chyba, "možno poškodenie agregátov na naberanie výšky či nedostatočný ťah motorov". Vylúčené nie je ani zlyhanie ľudského faktora, ktoré mohlo viesť k vzniku kritickej situácie.

 

Na margo dohadov o nekvalitnom palive zdroj uviedol, že súčasne s lietadlom Tu-154 tankovali aj ďalšie stroje, ktoré bez nehody či iných problémov doleteli do cieľa.

 

Lietadlo ruského ministerstva obrany smerovalo v nedeľu na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď sa krátko po vzlietnutí z letiska v Soči zrútilo do Čierneho mora. Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov súboru Alexandrovovci, ale aj novinári a vojaci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies