Haboráka čaká disciplinárne konanie, no môže sa ešte obhájiť

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:32 • 2 min
Haboráka čaká disciplinárne konanie, no môže sa ešte obhájiť

Haboráka čaká disciplinárne konanie, no môže sa ešte obhájiť

slovakia

left justify in out

Slovenský atlét Milan Haborák mal pozitívnu aj B-vzorku, v ktorej mu dopingoví komisári rovnako ako v "áčku" dokázali prítomnosť anabolickej látky stanozolol. Čaká ho tak disciplinárne konanie a keďže ide o jeho druhý prehrešok, pravdepodobne dostane doživotný zákaz pretekať. Informáciu o pozitívnom teste potvrdila v stredu Antidopingová agentúra Slovenskej republiky (ADA SR).
"Dnešným oznámením laboratória bolo preukázané, že aj B-vzorka bola pozitívna na metabolity stanazololu. B-vzorka tak potvrdila analýzu A-vzorky," vyhlásil v stredu riaditeľ ADA SR Miroslav Motyčík. S výsledkom testov bol obratom oboznámený guliarsky reprezentant, ako aj vedenie Slovenského atletického zväzu (SAZ), ktoré môže začať disciplinárne konanie.
Trojnásobného víťaza ankety Atlét roka (2000 - 2002) pozitívne testovali slovenskí antidopingoví komisári 21. júna v jeho bydlisku, kde mu odobrali vzorky moču. Tieto potom skúmalo laboratórium v rakúskom Seibersdorfe, ktoré v A-vzorke odhalilo malé množstvo cca 2 nanogramy zakázanej látky. Stanozolol patrí medzi anabolické látky, ktoré nie sú vlastné ľudskému telu a pri takýchto nie je podstatné množstvo, ale fakt, že sa do tela dostali. Haborák potom požiadal o preverenie B-vzorky, za čo si musí športovec zaplatiť v rakúskom laboratóriu presne 730 eur. "Komunikácia s pánom Haborákom bola veľmi ústretová, maximálne spolupracoval a požiadal aj o analýzu B-vorky," pokračoval Motyčík, ktorý informoval, že aj v B-vzorke sa našli asi 2 nanogramy zakázanej látky. Po oboznámení sa s jej výsledkom reagoval vyjadrením "úprimnej ľútosti nad tým, čo sa stalo," dodal Mlynarčík.
Haborák sa zo vzniknutej situácie ešte môže obhájiť, ak užil zakázanú látku nevedome prostredníctvom napríklad liekov, alebo výživových doplnkov. Na Slovensku je iba jeden lekársky schválený prípravok, ktorý obsahuje stanozolol. V zahraničí sú však voľne dostupné aj ďalšie prípravky s obsahom zakázanej látky.
ADA už minulý týždeň informovala, že pozitívnu A-vzorku mal popredný reprezentant a keďže všetky indície smerovali k známemu guliarovi, zväz mu dočasne pozastavil činnosť. Haborák na seba uvalil podozrenie sám, keď zo zdravotných dôvodov odriekol účasť na blížiacich sa ME v Barcelone, hoci to zdôvodnil únavovou zlomeninou ľavého chodidla. Bývalý popredný reprezentant sa tak previnil voči antidopingovým pravidlám už druhýkrát v kariére, čo znamená automatickú doživotnú suspendáciu. Tridsaťsedemročného Haboráka prvýkrát prichytili po preskúmaní vzorky zo 17. júla 2004 na mítingu v Madride (peptidický hormón HCG s presným názvom chorionic gonadhotrophin) a následne s časovým posunom musel opustiť dejisko OH v Aténach'04. Odkrútil si dvojročný dištanc a do vrcholového športu sa vrátil opäť v roku 2006.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies