Grécky súd dal definitívnu zelenú nedeľňajšiemu referendu

NETKY.SK • 3 Júl 2015, 18:39 • 2 min
Grécky súd dal definitívnu zelenú nedeľňajšiemu referendu

ATÉNY - Najvyšší grécky administratívny súd dnes podľa očakávaní zamietol odvolanie voči zákonnosti víkendového referenda o úsporných opatreniach a reformách, čím definitívne udelil zelenú nedeľňajšiemu hlasovaniu.

slovakia

left justify in out

"Zamietnuté," vyhlásil predsedajúci sudca gréckej Štátnej rady Nikolaos Sakellariu. "Referendum sa uskutoční," citovala ho agentúra Reuters.
     

Odvolanie voči referendu o balíku podmienok čerpania ďalšej pomoci zadlženej krajiny stanovených medzinárodnými veriteľmi vzniesli dvaja občania Grécka.
     

Dvojica vo svojom odvolaní namietala, že referendum je protiústavné. Podľa ich argumentov grécka ústava zakazuje konanie referenda o fiškálnych otázkach. Súd by mal odôvodnenie svojho rozhodnutia zverejniť neskôr v priebehu dneška, napísala agentúra AP.
     

Grécka vláda vyhlásila referendum o prijatí podmienok veriteľov na riešenie gréckej krízy. Tento krok viedol k zastaveniu rokovaní Atén s veriteľmi, následne nezaplateniu dlhu Grécka voči Medzinárodnému menovému fondu a zavedeniu kapitálových kontrol v krajine. Atény tvrdia, že "nie" v nedeľňajšom hlasovaní by posilnilo ich vyjednávaciu pozíciu o treťom balíku pomoci. Európska komisia to označuje za falošné tvrdenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies