Grécky poslanec EP označil Turkov za barbarov, predseda ho dal vyviesť zo siene

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 07:24 • 2 min
Grécky poslanec EP označil Turkov za barbarov, predseda ho dal vyviesť zo siene

ŠTRASBURG - Grécky poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eleftherios Synadinos, ktorý je spriaznený s krajne pravicovou stranou Zlatý úsvit, musel dnes opustiť plenárne zasadnutie v Štrasburgu po tom, ako počas vystúpenia pred kolegami použil rasistické výroky o Turkoch. Správu o najnovšom incidente na pôde zákonodarného zboru EÚ priniesla agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Synadinos sa vyjadril o Turkoch nevyberaným spôsobom počas rannej rozpravy so zameraním na migračný summit EÚ-Tureckospred niekoľkých dní. Poslanec v gréčtine opísal obyvateľov Turecka ako "duševných barbarov, bezbožníkov, podvodníkov a špinavcov". Doplnil, že "Turek je ako pes, ktorý pôsobí zúrivo, no utečie, ak má bojovať proti nepriateľovi" a jediné, čo na Turecko zaberá, je "päsť a rozhodnosť".

 

 

Predseda EP Martin Schulz vyhlásil, že neobvyklé rozhodnutie vykázať poslanca zo zasadnutia bolo nutné v záujme zachovania "dôstojnosti komory", pričom skritizoval snahy urobiť rasizmus "spoločensky prijateľným". Synadinos podľa neho neskôr dostane príležitosť vyjadriť sa k tomuto prípadu.

 

 

Schulz, ktorý už v minulosti pokutoval poslancov za rasistické výroky, označil rétoriku Synadinosa za neprijateľnú a odporujúcu hodnotám EÚ. Vykázaný poslanec opustil rokovaciu sieň bez odporu v sprievode uvádzačov.

 

Agentúra DPA pripomína, že vzťahy medzi Gréckom a Tureckom boli v minulosti poznačené vzájomným nepriateľstvom, v rámci terajšej migračnej krízy však tieto krajiny spolupracujú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies