Gréckokatolíci ponúkajú začlenenie utečencov sýrskych melchitov

NETKY.SK • 8 September 2015, 09:01 • 2 min
Gréckokatolíci ponúkajú začlenenie utečencov sýrskych melchitov

BRATISLAVA – Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak ponúka pomoc pri začlenení utečencov zo Sýrie na Slovensku vo farských spoločenstvách.

slovakia

left justify in out

Ako napísal vo vyhlásení arcibiskup, ktoré poskytol dnes agentúre SITA, utečenecká kríza sa stále prehlbuje a je najvyšší čas, aby sme v tých, ktorí z dôvodu nebezpečenstva smrti, pošliapania ich ľudskej dôstojnosti, ale aj z dôvodu, že už nevedia ako sa vo svojich krajinách postarať o dôstojné živobytie svojich detí, spoznali prítomného Ježiša Krista. Pripomenul, že teraz sa stávajú veľmi aktuálnymi jeho slová: „Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma.“


Babjak zdôrazňuje, že už dlhšie v ňom rezonuje otázka, ako pomôcť týmto našim bratom a sestrám. Preto ponúka štátnej správe pomoc pri začleňovaní utečencov do života na Slovensku, ako k tomu vyzval aj Svätý Otec František. „V spolupráci s miestnymi komunitami chceme pomôcť týmto ľuďom s ich uvedením do života našich farských spoločenstiev a urobiť všetko preto, aby sa v novom prostredí mohli čo najskôr cítiť ako doma. Medzi utečencami zo Sýrie sú aj melchiti, teda gréckokatolíci, ktorí sa vo svojej krajine modlia síce arabsky, ale v byzantskom obrade ako my. Preto som presvedčený, že práve táto náboženská blízkosť pomôže na oboch stranách prekonať určitú kultúrnu vzdialenosť, obavy a naše nesprávne stereotypné pohľady na utečencov, ako aj ich bolesť z opustenia svojej domoviny,“ vyhlásil arcibiskup.


Babjak zároveň pozýval kňazov, rehoľníkov a veriacich k intenzívnym modlitbám za všetkých utečencov a migrantov, teda aj za tých, ktorým nedokážeme ponúknuť život v ich náboženskej komunite. „Prosím o príhovor nášho blahoslaveného biskupa mučeníka Pavla Petra Gojdiča, ktorý počas hrôz druhej svetovej vojny videl v židovských bratoch a sestrách svojich blížnych, nezištne im pomáhal a zachraňoval ich životy,“ dodal arcibiskup.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies