Grécko zatiaľ úspešne šetrí, zrejme dostane ďalšiu tranžu úveru

NETKY.SK • 6 August 2010, 06:36 • 2 min
Grécko zatiaľ úspešne šetrí, zrejme dostane ďalšiu tranžu úveru

Grécko zatiaľ úspešne šetrí, zrejme dostane ďalšiu tranžu úveru

slovakia

left justify in out

img

Delegácia Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) skonštatovala, že Grécko urobilo významný pokrok pri riešení svojej dlhovej a fiškálnej krízy. Krajina však podľa inšpektorov stále čelí veľkým výzvam a rizikám.
      Predstavitelia delegácie, zloženej zo zástupcov MMF, Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB), dnes predložili výsledky dvojtýždňového hodnotenia úsporných opatrení gréckej vlády.
      Atény dúfajú, že do 13. septembra dostanú ďalšiu tranžu vo výške 9 miliárd eur z úverového programu od MMF a krajín eurozóny. Vláda sa v rámci programu zaviazala realizovať prísne úsporné opatrenia, ktorých súčasťou je napríklad zníženie platov a dôchodkov v štátnej správe a zvyšovanie daní. MMF, ECB a EK štvrťročne hodnotí plnenie konsolidačného plánu.
      Predstaviteľ MMF Poul Thomsen tvrdí, že Grécko dostane ďalšiu tranžu úveru. Delegácia ocenila doteraz zrealizované opatrenia a uviedla, že vláda v mnohých oblastiach predstihla stanovené ciele. Dodala však, že krajina stále čelí veľkým rizikám, a v budúcnosti bude musieť prijať dodatočné opatrenia, ak chce získať ďalšie štvrťročné platby z úverového programu. Podľa Thomsena by sa Grécko mohlo vrátiť na dlhopisový trh už na budúci rok.
      V médiách sa špekuluje o tom, že Atény na budúci mesiac okrem ďalšej tranže dostanú aj odporúčanie, aby urýchlili reformu energetického sektora a privatizáciu niektorých podnikov.
      "Všetky kritériá boli splnené vďaka energickej implementácii fiškálneho programu a dôležité reformy sa realizujú rýchlejšie, než sa plánovalo," uvádza sa v spoločnom vyhlásení MMF, ECB a EK. "Vo všeobecnosti hodnotíme štart programu ako úspešný."

Zdroj: TASR/Bloomberg, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies