Čo je Black Friday a aký je jeho pôvod?

NETKY.SK • 29 November 2019, 11:35 • 2 min
Čo je Black Friday a aký je jeho pôvod?

Black Friday je deň, kedy obchody po celom svete zlacňujú svoj tovar. Vždy po Americkom sviatku Deň vďakyvzdania sa milióny ľudí vydajú na lov po tých najlepších kúskoch. Ako však Black Friday vznikol?

slovakia

left justify in out

Historický pôvod

Názov Black Friday bol pôvodne spojený s finančnou krízou a nákupmi. Dvaja finančníci z Wall Street, Jim Fisk a Jay Gould, spoločne kúpili značné množstvo amerického zlata v nádeji, že sa celková cena prudko zvýši a že ho budú môcť predať a získať tak obrovský profit.

 

Avšak v piatok 24. septembra 1869 sa americký trh so zlatom zrútil a akcie Fisk a Goulda spôsobili, že baróni z Wall Street zbankrotovali. Práve tento deň nazvali Black Friday, v preklade čierny piatok, keďže mnoho biznismenov si siahlo na život a americká ekonomika sa dostala do problémov.

 

img

 

Nákupná horúčka

Policajní dôstojníci vo Philadelphii prvýkrát spojili "Black Friday" s obdobím po Dni vďakyvzdania v 50. rokoch minulého storočia. Práve deň po Dni vďakyvzdania prišlo do mesta kvôli  futbalovému zápasu veľké množstvo turistov a nakupujúcich, čím sa vytvoril chaos, dopravné zápchy a tiež príležitosť na krádež. Policajti boli v pohotovosti nonstop, práve preto nazvali tento deň ako čierny. Neskôr sa názov objavil aj v novinách a už koncom 80. rokov bol tento termín všeobecne známy v celej krajine a maloobchodníci ho čoskoro spojili s predajom a zľavami.

 

img

 

Black Friday vo svete

Najbláznivejšie zľavy sú práve v USA, kde má tento "sviatok" pôvod. Každoročne sa ochranka v nákupných centrách pripravuje na nával ľudí, niekedy musí zasahovať aj polícia. Avšak postupom času sa Black Friday udomácnil aj v Európe. Milióny nakupujúcich čakajú na často šialené zľavy aj niekoľko hodín. Rady pred obchodmi vznikajú už v noci, apríklad tento rok stáli v Anglickom mestečku ľudia pred vchodom supermarketu už o 3:40 ráno.

 

img

 

Ako je to na Slovensku?

Aj na Slovensku začalo dnešným dňom nákupné šialenstvo. V niektorých obchodoch nakúpite produkty za zlomok ceny, zľavy sú často vyššie ako 80%.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies