Grécko očakáva, že príjmy z cestovného ruchu vzrastú tento rok asi o desatinu

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 08:26 • 2 min
Grécko očakáva, že príjmy z cestovného ruchu vzrastú tento rok asi o desatinu

ATÉNY/LONDÝN - Príjmy Grécka z cestovného ruchu by mohli tento rok vzrásť takmer o desatinu. Ak by sa očakávania naplnili, krajine by to pomohlo vrátiť sa k silnému hospodárskemu rastu.

slovakia

left justify in out

Ako v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol predseda gréckej organizácie pre cestovný ruch SETE Andreas Andreadis, očakávajú, že tento rok by príjmy z cestovného ruchu mohli dosiahnuť až 14,5 miliardy eur, čo predstavuje rast o vyše 9 %. V prípade dosiahnutia očakávaného výsledku by to znamenalo výrazný obrat po tom, ako v roku 2016 klesli príjmy Grécka z cestovného ruchu o 6,4 % na 13,2 miliardy eur. Do Grécka minulý rok pricestovalo okolo 25 miliónov turistov, tento rok ich Gréci očakávajú okolo 27 miliónov.

 

Cestovný ruch patrí k najdôležitejším odvetviam ekonomiky. Tento sektor sa na celkovom hrubom domácom produkte (HDP) podieľa až 18 % a zamestnáva zhruba pätinu ľudí v produktívnom veku.

 

"Očakávame, že tento rok dosiahneme na príjmoch z cestovného ruchu 14,2 až 14,5 miliardy eur," povedal Andreadis. Ako však dodal, "všetko bude závisieť od vývoja podmienok".

 

Najmä vo vzťahoch Grécka a susedného Turecka vzrástlo v poslednom období napätie, obzvlášť po tom, ako Grécko odmietlo Ankare vydať osem tureckých vojakov, ktorí po neúspešnom júlovom prevrate v Turecku požiadali v Grécku o azyl. K tomu sa pridala utečenecká kríza, ktorá hotelierov a vlastníkov reštaurácií prinútila znížiť ceny. Napriek vysokému dopytu po Grécku ako dovolenkovej krajine tak príjmy z cestovného ruchu klesli. SETE očakáva zvýšenie počtu turistov tento rok o dva milióny aj v dôsledku toho, že "imidž Turecka a Egypta sa stále nezlepšil" a Španielsko ako ďalší konkurent v tomto odvetví zvýšilo ceny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies