Grécko chce sprivatizovať majetok za 6,4 mld. eur

NETKY.SK • 12 August 2015, 13:55 • 2 min
Grécko chce sprivatizovať majetok za 6,4 mld. eur

BERLÍN - Grécko predpokladá, že privatizáciou majetku bez zahrnutia predaja podielov v bankách v rokoch 2015 až 2017 získa 6,4 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z memoranda o porozumení medzi Aténami a zahraničnými veriteľmi, ktorého kópiu má agentúra Reuters k dispozícii. V dokumente sa konštatuje, že krajina bude rýchlo privatizovať prístavy, regionálne letiská a prevádzkovateľa energetickej siete.

 

Memorandum o porozumení obsahuje celý rad opatrení, ktoré musí grécka vláda realizovať v záujme toho, aby získala nový trojročný program núdzovej pomoci v odhadovanej sume približne 85 mld. eur. Atény sa v memorande zaviazali prijať do októbra 2015 "nezvratné kroky" pri privatizácii prevádzkovateľa energetickej siete, spoločnosti ADMIE, ak nepredložia alternatívny program, ktorý by priniesol rovnaké výsledky.


Grécko zároveň musí do konca októbra oznámiť termíny prijímania záväzných ponúk na privatizáciu prístavov Piraeus a Thessaloniki. Grécki predstavitelia sa okrem toho zaviazali "pri terajších podmienkach" predať regionálne letiská, pričom víťazného záujemcu krajina už vybrala. V závere minulého roka Atény uviedli, že si zo záujemcov o prevádzkovanie 14 regionálnych letísk vybrali nemeckú spoločnosť Fraport. Transakcia sa však pozastavila po tom, ako sa v januári v Grécku moci ujala ľavicová vláda premiéra Alexisa Tsiprasa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies