Grécko by tento rok mohlo zaznamenať primárny prebytok

NETKY.SK • 21 Január 2013, 13:13 • 2 min
Grécko by tento rok mohlo zaznamenať primárny prebytok

Grécko by tento rok mohlo zaznamenať primárny prebytok - Svet Grécku by sa tento rok mohol podariť obrat. Podľa kruhov z gréckeho ministerstva financií existujú optimistické signály, že rozpočet krajiny v roku 2013 zaznamená primárny prebytok, to znamená

slovakia

left justify in out

imgGrécku by sa tento rok mohol podariť obrat. Podľa kruhov z gréckeho ministerstva financií existujú optimistické signály, že rozpočet krajiny v roku 2013 zaznamená primárny prebytok, to znamená prebytok bez započítania nákladov na správu dlhu. "Dokážeme to," povedal pre agentúra DPA vysoký predstaviteľ gréckeho ministerstva financií.

To by znamenalo, že príjmy štátu by prvý raz po rokoch boli o niečo vyššie než výdavky. Podľa mediálnych správ sa pozitívne vyvíja predovšetkým export, ktorý vlani vyskočil o 13 %.

V roku 2012 predstavoval primárny deficit rozpočtu 3,7 miliardy eur, pričom celkový schodok centrálnej vlády dosiahol 15,9 miliardy eur.

Grécko však ešte ani zďaleka neprekonalo dlhovú krízu. Podľa odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF) budú Atény potrebovať v rokoch 2015 a 2016 dodatočnú finančnú pomoc vo výške 5,5 miliardy eur a 9,5 miliardy eur.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies