Grécko a EBOR podpísali investičnú dohodu v hodnote 500 mil. eur ročne

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 18:40 • 2 min
Grécko a EBOR podpísali investičnú dohodu v hodnote 500 mil. eur ročne

TBILISI - Grécko a Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) podpísali dnes investičnú dohodu v hodnote 500 miliónov eur ročne. Atény tak získajú v kritickom období prístup k novému balíku financií. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Päťročnú dohodu podpísali zástupcovia Grécka a EBOR oficiálne na výročnom zasadnutí banky v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi. Akcionári EBOR schválili tento krok už v marci.
     

Podľa gréckeho ministerstva hospodárstva by financie mohli "výrazne pomôcť pri zotavovaní gréckej ekonomiky". Ako dodalo, očakáva, že dohoda prispeje k zvýšeniu možností financovania gréckych podnikov, najmä malých a stredne veľkých. Tie ekonomická kríza v Grécku zasiahla najtvrdšie.
     

Rozhodnutie EBOR spustiť poskytovanie úverov v Grécku nasledovalo po rokoch diskusií vo vedení banky, či je Grécko ako člen európskej menovej únie krajinou, ktorej by banka mala pomáhať. EBOR sa totiž sústreďuje na pomoc krajinám v procese prechodu na trhové hospodárstvo. Šéf EBOR Suma Chakrabarti dúfa, že prvé grécke projekty budú pripravené v najbližších mesiacoch, pripustil ale, že v prípade odchodu Atén z eurozóny sa situácia môže skomplikovať.
     

Vo svojej najnovšej prognóze o vývoji ekonomík členských štátov EBOR uvádza, že grécka ekonomika bude tento rok stagnovať, pričom jej vývoj sa vzhľadom na požadované reformy zatiaľ nedá presnejšie odhadnúť. Zároveň však varovala, že ak Grécko eurozónu opustí, situácia sa výrazne zhorší, a to nielen pre samotnú krajinu, ale aj okolité štáty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies