Grécka vláda začala nové kolo rokovaní so zástupcami veriteľov

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 20:32 • 2 min
Grécka vláda začala nové kolo rokovaní so zástupcami veriteľov

ATÉNY - Grécka vláda dnes začala nové kolo rokovaní so zástupcami veriteľov, ktorým predchádzalo zverejnenie kontroverzných materiálov spoločnosti WikiLeaks v nedeľu 3. apríla. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa WikiLeaks predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) údajne počas telekonferencie 19. marca diskutovali o možnosti vyvinúť tlak na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, aby súhlasila s odpustením časti gréckeho dlhu. V opačnom prípade sa vraj MMF stiahne zo záchranného programu.

 

Grécko sa vlani dohodlo s veriteľmi z eurozóny na treťom záchrannom programe, aby sa vyhlo bankrotu a odchodu z menového bloku. Ale MMF sa do tohto programu zatiaľ nezapojil. Fond vlani viackrát vyzval Európu, aby zmiernila Grécku dlhovú záťaž na udržateľnú úroveň. Štáty eurozóny, na čele s Nemeckom, však odmietajú odpustiť Aténam časť dlhu. Avšak naznačili, že sú ochotné rokovať o znížení úrokov či predĺžení termínu pre splatenie dlhu. Najskôr však musia obe strany dokončiť prvú revíziu plnenia podmienok tretieho úveru.

 

Grécky minister financií Euklid Tsakalotos sa dnes stretol v Aténach so zástupcami veriteľov z Európy aj z MMF. Spornými bodmi, ktoré brzdia uzavretie revízie, sú škrty v dôchodkovom systéme, daňové reformy a budúce úsporné opatrenia, ktoré Aténam pomôžu splniť rozpočtové ciele.

 

Grécko je od roku 2010 závislé od pomoci zvonka. Po víkendovom úniku informácií na WikiLeaks Atény obvinili fond, že sa snaží dotlačiť krajinu k bankrotu, aby posilnil svoju pozíciu na rokovaniach a prinútil európskych veriteľov súhlasiť s výrazným zmiernením jeho dlhu. Grécku sa totiž blíži júlový termín na úhradu splatných dlhopisov v hodnote 2,3 miliardy eur. Dovtedy musí uzavrieť revíziu, aby ministri financií eurozóny mohli schváliť uvoľnenie ďalšej splátky zo záchranného balíka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies