Gorbačov: Z dobrých vzťahov medzi Ruskom a Nemeckom bude ťažiť celý svet

NETKY.SK • 8 November 2014, 06:50 • 2 min
Gorbačov: Z dobrých vzťahov medzi Ruskom a Nemeckom bude ťažiť celý svet

BERLÍN - Pád Berlínskeho múru dokazuje, aké dôležité sú pre celý svet vzájomné vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov pred zhromaždeným davom na mieste niekdajšieho hraničného priechodu Checkpoint Charlie v Berlíne, píše agentúra AP. Gorbačov tak učinil dva dni pred 25. výročím pádu Berlínskeho múru, ktorého oslavy sa už v nemeckej metropole začali. Tento 83-ročný štátnik, ktorý 9. novembra 1989 nevydal sovietskym vojakom v bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR) rozkaz na zásah proti verejnosti, v stredu vyhlásil, že je na pád múru hrdý.

      

"Kým si budú Rusi a Nemci rozumieť, kým budú naše vzťahy dobré, tak z toho budú profitovať všetci," povedal dnes Gorbačov. Hoci sa puto medzi Berlínom a Moskvou v uplynulom období kvôli vojnovému konfliktu na východnej Ukrajine oslabilo, Gorbačov tvrdí, že súčasné "napätie je treba dostať opäť pod kontrolu". Bývalý sovietsky líder si vyslúžil široké uznanie za ukončenie studenej vojny. Laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1990 je však v Rusku často obviňovaný z likvidácie Sovietskeho zväzu.

 


Gorbačov otvorili výstavu venovanú Berlínskemu múru


Posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov dnes v centre Berlína otvoril výstavu venovanú pádu Berlínskeho múru. Informovala o tom agentúra TASS. Obyvatelia Berlína i jeho návštevníci mali dnes možnosť Gorbačova stretnúť a pozdraviť, keď prišiel k Checkpointu Charlie - hraničnému priechodu, ktorý sa objavil na Friedrichstrasse po rozdelení Berlína na východnú a západnú časť.
      "Nejaký čas som tu nebol a som naozaj rád, že som prišiel v tieto významné dni," povedal Gorbačov na slávnostnom otvorení. Doplnil, že sa zúčastní aj sympózia s názvom "Svet 25 rokov po páde Berlínskeho múru - nová kríza, nové pochybnosti, nové múry". Uviedol tiež, že absolvuje schôdzky s viacerými politikmi a vyslovil nádej, že sa sretne aj s kancelárkou Angelou Merkelovou.
      V príhovore poukázal aj na zmeny, ku ktorým došlo v Nemecku a jeho hlavnom meste. Spomenul svoju prvú návštevu v Nemeckej demokratickej republike v roku 1966, keď ešte mnoho budov bolo v troskách. "Bolo to temné, ponuré mesto, ale časy sa radikálne zmenili a teraz je tu nová situácia," skonštatoval Gorbačov.
      V prejave zároveň zdôraznil vznik nových bodov napätia v Európe a vo svete ako celku a upozornil, že "musíme premýšľať znova o tom, ako konať včas, ako odvrátiť zlo a ako sa zachovať všetko to, čo bolo vykonané v uplynulých rokoch". 
      Výstava o páde Berlínskeho múru návštevníkom sprostredkúva zložitú epochu boja medzi dvoma politickými systémami, keď sa rozdelený Berlín ocitol v epicentre studenej vojny - s ľuďmi, ktorí umierali v snahe dostať sa cez múr, a keď sovietske a americké tanky boli v bojových pozíciách pripravené kedykoľvek zaútočiť. Organizátori výstavy vyjadrili presvedčenie, že Checkpoint Charlie je ideálnym miestom na konanie takejto výstavy.
      Bývalý sovietsky líder si vyslúžil široké uznanie za ukončenie studenej vojny. Laureát Nobelovej ceny za mier z roku 1990 je však v Rusku často obviňovaný z likvidácie Sovietskeho zväzu.
      Oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru sa začali dnes večer rozsvietením svetiel na mieste niekdajšieho múru v dĺžke 15 kilometrov. Víkendové oslavy pod názvom Odvaha pre slobodu majú podobu obrovského festivalu pre verejnosť a konajú sa pod záštitou spolkovej kancelárky Angely Merkelovej.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies