Glváč: Podľa požiadaviek prispejeme do misie v Egejskom mori

NETKY.SK • 11 Február 2016, 13:42 • 2 min
Glváč: Podľa požiadaviek prispejeme do misie v Egejskom mori

BRATISLAVA – Severoatlantická aliancia (NATO) schválila plán monitorovacej misie v Egejskom mori medzi Tureckom a Gréckom, ktorej cieľom bude boj proti pašerákom migrantov.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes v Bruseli americký minister obrany Ash Carter. Slovenský minister obrany Martin Glváč v tejto súvislosti uviedol pre médiá, že Slovensko si počká na požiadavky a to, aký charakter bude mať táto misia, a podľa toho do nej prispeje. Uviedol, že v minulosti sa napríklad hovorilo o účasti našich vojenských policajtov.


Väčšina migrantov v súčasnosti prichádza do Európy cez územie Turecka, odkiaľ sa plavia na neďaleké grécke ostrovy v Egejskom mori. Riskantné plavby na často chatrných člnoch organizujú rôzne pašerácke siete. Len od začiatku tohto roka pri nich zahynulo podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) viac ako 400 ľudí. "Naším cieľom musí byť to, aby sme tento perfídny biznis pašerákov a ilegálnu migráciu skomplikovali alebo úplne znemožnili," povedala šéfka nemeckého rezortu obrany Ursula von der Leyenová.


Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg oznámil, že existujúca námorná misia NATO operujúca v Stredozemnom mori bude "bezodkladne" presmerovaná do vôd Egejského mora medzi Tureckom a Gréckom. Misia NATO bude podľa neho zbierať informácie v rámci boja proti pašerákom ľudí. "NATO bude prispievať zásadnými informáciami a vykonávať monitorovanie, aby tak podporila boj proti pašeráckym a zločineckým sieťam," tlmočil Stoltenberg rozhodnutie ministrov obrany NATO. Hlavný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove už vo veci vydal rozkaz príslušnej námornej skupine NATO. Misia NATO, ktorej v súčasnosti velí Nemecko, bude v rámci nového pôsobiska úzko spolupracovať s gréckymi a tureckými úradmi a tiež s pohraničnou agentúrou EÚ Frontex.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies