Gitarový festival je najstarší v rámci bratislavského Kultúrneho leta

NETKY.SK • 20 Jún 2011, 08:08 • 2 min
Gitarový festival je najstarší v rámci bratislavského Kultúrneho leta

Gitarový festival je najstarší v rámci bratislavského Kultúrneho leta

slovakia

left justify in out

img

Najstarším festivalom začínajúceho sa Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2011 je Medzinárodný gitarový festival J. K. Mertza. Ako jediný sa počtom 36 ročníkov vyrovná samotnej dĺžke Kultúrneho leta organizovaného Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS). Týmto počtom sa gitarový festival zaraďuje medzi najstaršie svojho druhu i v celosvetovom meradle.
      Koncertom v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca sa v pondelok (20.6.) začne tento ročník gitarového festivalu. Zohraté duo Dagmar a Jozef Zsapkovci (flauta - gitara) sa predstaví s programom venovaným hudbe ich obľúbeného argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu na počesť 90. výročia jeho narodenia.
      V nasledujúcich večeroch na ďalších piatich koncertoch zahrajú poprední interpreti na klasickej gitare kompozície rôznych autorov. Taliansky virtuóz Aniello Desiderio už roky udivuje svojím umením publikum na celom svete. Anglický časopis Classical Guitar o jeho hre napísal, že nič nie je nemožné pre Aniella a jeho gitaru. Španielsko bude reprezentovať Miguel Trápaga. Víťazi niekoľkých medzinárodných súťaží Harold Gretton z Austrálie a Kyuhee Park z Južnej Kórey predvedú, kam sa dnes klasická gitara uberá a akým neuveriteľným tempom sa zvyšuje interpretačná úroveň mladých hráčov. Spestrením festivalu má byť koncert Pražského gitarového kvarteta. V tomto súbore s dlhoročnou tradíciou odborná kritika oceňuje nielen virtuozitu členov, ale predovšetkým perfektnú súhru a osobitý hudobný výraz telesa. Vyvrcholenie festivalu príde z Brazílie v podobe umenia Celsa Machadu, ktorý je legendou tohto žánru. Okrem hry na gitaru aj spieva, je percusionista, multiinštrumentalista a skladateľ. Už 40 rokov osobitým spôsobom prezentuje rôznorodosť brazílskej hudby.
      Okrem hlavného programu sú súčasťou festivalu sprievodné podujatia zamerané na výmenu odborných poznatkov a najnovších trendov v oblasti gitarového umenia. Výstavná prezentácia nástrojov, notového materiálu aj CD a DVD nosičov, majstrovské kurzy i prednášky budú obohatené o koncerty mladých slovenských umelcov. Na Vysokej škole múzických umení sa uskutočnia sprievodné podujatia.
      "Náš najstarší festival je gitarový. Ďalšie sú oveľa mladšie a medzi najnovšie patrí Menšinové hudobné leto," povedal pre TASR riaditeľ BKIS Vladimír Grežo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies