Gašparovič odletel na oficiálnu návštevu Turecka

NETKY.SK • 19 August 2013, 14:57 • 2 min
Gašparovič odletel na oficiálnu návštevu Turecka

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič odcestoval dnes s manželkou Silviou do Ankary. Na recipročnú oficiálnu návštevu Turecka pozval slovenského najvyššieho ústavného činiteľa jeho náprotivok Abdullah Gül. Je možné, že v rámci návštevy oznámi turecká strana zrušenie víz pre Slovákov.

slovakia

left justify in out

V utorok 20. augusta čakajú Gašparoviča v Ankare rokovania s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom a vedúcimi predstaviteľmi Rady pre vedecký a technologický výskum Turecka. Na druhý deň sa Gašparovič v Istanbule stretne s primátorom mesta Kadirom Topbašom a s istanbulským guvernérom Hüseyinom Avnim Mutlom.

Rozhovory budú zamerané na ďalší rozvoj bilaterálnej spolupráce hlavne v oblasti hospodárstva, obchodu, investícií, inovácií, vedy a výskumu. Prediskutujú tiež otázky spojené s integráciou krajiny do Európskej únie a aktuálny vývoj v regiónoch Blízkeho východu a severnej Afriky.

V delegácii prezidenta SR sú ministri - hospodárstva Tomáš Malatinský, školstva Dušan Čaplovič a predseda Slovenskej akadémie vied Jaromír Pastorek. Hlavu štátu tiež sprevádzajú zástupcovia podnikateľskej sféry a vedeckej obce.

Kabinet dnes na mimoriadnom rokovaní splnomocnil Malatinského podpísať Memorandum o porozumení o spolupráci v oblasti energetiky medzi slovenskou a tureckou vládou. Jej cieľom je snaha o diverzifikáciu slovenského vývozu, posilnenie hospodárskej spolupráce v energetike a najmä podpora a urýchlenie realizácie projektov energetického charakteru, na ktorých slovenské firmy v Turecku participujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies