Gajdo: Smrť vojakov pri Hejciach zanechala jazvu na duši armády

NETKY.SK • 19 Január 2017, 17:22 • 2 min
Gajdo: Smrť vojakov pri Hejciach zanechala jazvu na duši armády

BRATISLAVA - Obete najväčšej leteckej tragédie v dejinách samostatnej Slovenskej republiky, ktoré v roku 2006 zahynuli pri havárii vojenského lietadla AN-24 neďaleko maďarskej obce Hejce, si dnes počas pietnej spomienky uctili predstavitelia slovenského aj maďarského rezortu obrany. Lietadlo havarovalo pri návrate z misie z Kosova do Košíc, zahynulo 42 vojakov, prežil iba jediný Martin Farkaš.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Peter Gajdoš zdôraznil, že smrť 42 vojakov zanechala trvalú jazvu na duši ozbrojených síl a navždy budú touto tragédiou poznačené. „Nikdy, zvýrazňujem nikdy na našich spolubojovníkov nezabudneme a ich pamiatku si budeme vždy pripomínať, pretože si to zaslúžia,“ vyhlásil dnes pri pietnej spomienke šéf rezortu obrany.

 

Gajdoš zároveň poďakoval maďarskému ministrovi obrany Istvánovi Simicskóvi, ako aj starostovi obce Hejce Istvánovi Lévayovi a miestnym obyvateľom za pomoc pri starostlivosti o pietne miesta na mieste tragédie, ako aj pri pamätníku v obci. „Skutočne si vážim vašu pomoc a považujem to za prejav ľudskosti a úprimného partnerstva medzi našimi krajinami,“ dodal.


Minister obrany Maďarska István Simicskó vyjadril Slovensku podporu. „Tí vojaci, ktorí tu položili svoj život, slúžili pre mier. Ich pamiatku si ctia aj Maďari, aj Slováci. Táto tragédia nás spája a núti nás k tomu, aby naše dva národy spolupracovali. Potrebujeme si vzájomne pomáhať, opierať sa jeden o druhého,“ povedal.


Slovenská aj maďarská delegácia si pamiatku vojakov pripomenula aj svätou omšou v miestnom kostole.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies