Gabriel: Nemecko-turecké vzťahy sú pred veľkou skúškou

NETKY.SK • 1 Marec 2017, 08:04 • 2 min
Gabriel: Nemecko-turecké vzťahy sú pred veľkou skúškou

BERLÍN - Demonštrácia za prepustenie v Turecku uväzneného novinára Deniza Yücela sa dnes uskutočnila pred tureckou ambasádou v Berlíne. Na transparentoch prítomných nechýbali slogany volajúce po prepustení všetkých väznených novinárov v krajine polmesiaca.

slovakia

left justify in out

Ešte predtým smerovala ulicami nemeckej metropoly kolóna asi 100 motorových vozidiel a 19 bicyklov, účastníci akcie chceli týmto spôsobom vyjadriť rovnaké želanie ako demonštranti pred ambasádou. Stalo sa tak na podnet iniciatívy #FreeDeniz, ktorá vyzvala na "autokorzá" v desiatich nemeckých mestách, napríklad v Kolíne nad Rýnom alebo Lipsku.

 

Jedným z rečníkov na mítingu v Berlíne bol líder nemeckých Zelených, politik tureckého pôvodu Cem Özdemir, ktorý požadoval prepustenie tak novinárov, ako aj iných osobností zasadzujúcich sa za demokraciu v Turecku spoza mreží.

 

Vyšetrujúci sudca v Istanbule v pondelok večer po 13-dňovom zadržiavaní v policajnej cele rozhodol o uvalení vyšetrovacej väzby na spomínaného novinára-spravodajcu nemeckého periodika Die Welt, a to kvôli údajnej propagácii terorizmu a podnecovaniu k nenávisti.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel si v tejto veci predvolal dnes tureckého veľvyslanca v Berlíne.

Šéf nemeckej diplomacie následne pripustil, že prípad značne zaťažuje bilaterálne vzťahy, ktoré stoja pred jednou z najväčších skúšok súčasnosti.

 

Kauzou by sa na budúci týždeň mal zaoberať aj Spolkový snem (Bundestag).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies