Froome má vysoké číslo VO2, lepší od neho iba Lemond

NETKY.SK • 4 December 2015, 16:34 • 2 min
Froome má vysoké číslo VO2, lepší od neho iba Lemond

LONDÝN - Jedno z tajomstiev skvelej kondície britského cyklistu Christophera Frooma, dvojnásobného víťaza Tour de France, odhaľuje jeho hodnota maximálnej spotreby kyslíka.

slovakia

left justify in out

Číslo, ktoré predstavuje aeróbnu kapacitu organizmu, čiže VO2 max., je u Frooma 88,2 ml/kg/min. Pri telesnej hmotnosti 67 kg to predstavuje v priemere výkon 6,2 wattu na 1 kilogram. Z histórie cyklistiky je známy iba jeden pretekár s vyššou hodnotou VO2. Je ním trojnásobný šampión Tour de France, Američan Greg Lemond, ktorý na "starej dáme" triumfoval v rokoch 1986, 1989 a 1990 a jeho VO2 bolo pri plnej trénovanosti 92,5.

Vyššie uvedené čísla sú výsledkom špeciálnych fyziologických testov, ktoré uskutočnili ešte v auguste v londýnskom laboratóriu a Froome sa ich podujal zverejniť. Išlo mu o to, aby kritici operujúci fámami o jeho dopingu dostali rukolapný dôkaz o skutočnej kapacite Britovho vysoko trénovaného organizmu. Laboratórne testy tiež ukázali, že 30-ročný cyklista narodený v kenskom Nairobi a vyrastajúci aj v Južnej Afrike, vyvinie pri vrcholnom jednorazovom zaťažení výkon 525 wattov a pri 20-40 minút trvajúcom zaťažení 419 wattov. Vyššie čísla majú v tomto smere len niektorí ďalší šampióni z vytrvalostných športov, napríklad bývalý fenomenálny nórsky bežec na lyžiach Björn Dahlie. Výsledky Froomových testov ako prvý zverejnil server https://chrisfroome.esquire.co.uk/.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies