Frešo: Neustálymi zásahmi vlády sa druhý pilier stáva menej dôveryhodný

NETKY.SK • 19 Január 2015, 17:37 • 2 min
Frešo: Neustálymi zásahmi vlády sa druhý pilier stáva menej dôveryhodný

BRATISLAVA - Druhý dôchodkový pilier sa neustálymi zásahmi vlády stáva menej dôveryhodný.

slovakia

left justify in out

Uviedli to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave opoziční poslanci Národnej rady SR za SDKÚ-DS Pavol Frešo a Ľudovít Kaník. Nasporené peniaze dôchodkových sporiteľov sú podľa nich ohrozené, a preto je potrebné zabezpečiť ochranu 2. piliera ústavným zákonom.
     

"Neustálym atakovaním druhého piliera sa stáva táto inštitúcia menej dôveryhodná a úspory sporiteľov ohrozené. Dnes Robert Fico (Smer-SD) kričí: Chyťte zlodeja, lebo sú veľmi malé vyplácané renty. Ten, kto 'podpálil' tento systém, ten, kto bol od začiatku proti nemu, ten, kto vyzýva ľudí, aby z neho odišli. Ten, kto rozhodnutím vlády a následne parlamentu 'zosekal' ich úspory uprostred najväčšej krízy, ten dnes brojí za to, že systém nie je dobrý," poznamenal Frešo.
     

"My, samozrejme, máme obavy, že sa siahne na celých šesť miliárd eur, a tým si Robert Fico vylepší rozpočet. To by bolo neuveriteľne nespravodlivé, lebo treba popravde povedať, že by tie peniaze prejedol," upozornil. Preto SDKÚ-DS podľa neho z dôvodu bezprostredného rizika ohrozenia druhého piliera navrhuje, aj zo zodpovednosti voči ďalším generáciám, aby sa na základe odbornej debaty prijal ústavný zákon o druhom pilieri.
     

"Arciknieža podvodu a klamstva, za ktorého môžeme Roberta Fica jednoznačne označiť, povedal, že druhý pilier je podvod, a to napriek tomu, že druhý pilier za minulý rok zaznamenal nesporne úžasné výnosy," povedal Kaník. Ľudia, ktorí majú peniaze v indexových fondoch, vlani podľa neho dosiahli zhodnotenie až 17 %, v akciových fondoch mali zhodnotenie približne 10 % a v zmiešaných fondoch 7- až 8-% zhodnotenie. "Garantované fondy, do ktorých systematicky a dlhodobo svojou kampaňou tlačila vláda Roberta Fica ľudí, tak tie zaznamenali dvoj- až trojpercentné zhodnotenie," spresnil.
     

Robert Fico podľa Kaníka na očierňovanie druhého piliera zneužíva svoje vlastné chyby a rozhodnutia. Tým bolo najmä napádanie druhého piliera počas jeho vlád či prijímanie škodlivej legislatívy. Tá 'obrala' sporiteľov o výnosy a spôsobila im miliónové škody a v konečnom dôsledku znížila objem prostriedkov, ktoré majú na svojich účtoch. Ďalšou príčinou nízkych rent je radikálne zníženie výšky príspevkov do 2. piliera z 9 % na 4 %. Tretím dôvodom je absolútne nedocenenie a absolútne nezvládnutie prípravy zákona o vyplácaní dôchodkov z druhého piliera, ktorý zabudol na akúkoľvek reguláciu pre životné poisťovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies