Františkáni sprístupnili najväčšiu zbierku relikvií v SR

NETKY.SK • 25 Október 2014, 16:20 • 2 min
Františkáni sprístupnili najväčšiu zbierku relikvií v SR

PREŠOV - Zbierku 312 relikvií svätých a blahoslavených sprístupnila cirkev v Kostole sv. Jozefa na Františkánskom námestí v Prešove. Ešte pred 13. rokmi ju začal zbierať a stále ju dopĺňa rehoľný brat Tomáš Becket Pila z tunajšieho kláštora Menších bratov Františkánov.

slovakia

left justify in out

V kostole ju vystavili pri príležitosti blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých. Návštevníci si ju môžu pozrieť a zotrvať pri nej v modlitbách a rozjímaní denne v čase od 6:30 do 17:30. V kostole bude vystavená do 9. novembra. Agentúre SITA to povedal františkánsky páter Anton.

 

Ide o najväčšiu zbierku ostatkov blahoslavených a svätých na Slovensku. Za posledný rok do nej pribudlo 37 nových relikvií. Osoby, po ktorých sa zachovali tieto pozostatky, pochádzali z celého sveta a boli uznané cirkvou za vzor pre ostatných. V Kostole sv. Jozefa je natrvalo vystavená iba jediná relikvia, kúsok látky namočenej v krvi pápeža Jána Pavla II., ktorá je pri bočnom oltári.

 

Medzi relikviami sú najčastejšie kúsky z kostí, z kože, z krvi svätých, alebo časť odevu, ktorý dotyčný nosil, či kúsok knihy, z ktorej sa modlil. Pri každej relikvii je meno osoby, ktorej sa pamiatka týka a krátka informácia o ňom. Relikvie sú počas roka umiestnené v galérii za sakristiou, kde sa dá dostať na požiadanie so súhlasom vedenia kláštora. Františkáni v týchto priestoroch slúžia aj raz mesačne sv. omšu.

 

Páter Anton je presvedčený, že aj pre dnešných ľudí má zmysel poznať svätých a hľadať v nich svoje vzory. „Nespadli z neba aj oni mali svoje nedostatky, ale v kritických momentoch sa vedeli správne zachovať a sú hodní nasledovania,” uviedol páter. Zo známych mien získali františkáni relikvie Jána Pavla II., Matky Terezy, pátra Pia, Fatimských deti a mnohých ďalších. Páter Anton uviedol, že táto zbierka nie je konečná. Stále ju dopĺňajú a je predpoklad, že bude aj naďalej rásť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies